USPOMENA NA VELIKOG GLUMCA U vrnjačkom Amfiteatru otvorena spomen soba Danila Bate Stojkovića (VIDEO)

G. ĆIROVIĆ 16. 03. 2022. u 13:50

U znak velikog poštovanja i sećanja na Danila Batu Stojkovića (1934-2002), a povodom tačno dve decenije od njegove smrti, u sklopu ovdašnjeg Amfiteatra koji nosi ime ovog velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta, u Vrnjačkoj Banji je svečano otvorena i Batina spomen soba.

G.Šljivić

U ovoj, zapravo radnoj sobi posetioci i poštovaoci Batinog lika i dela moći će da vide njegove lične stvari - odelo, kravate, muštiklu i lulu, pepeljaru iz Ateljea 212, kišobran, štap, originalna scenarija za legendarne uloge, knjige koje voleo da čita, omiljenu fotelju, isečke iz novina, fotografije sa snimanja filmova i pozorišnih predstava, jedan deo brojnih značajnih nagrada i priznanja.

Svečanom otvaranju Batine spomen sobe prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, njegovi prijatelji iz dana kada je redovno posećivao Vrnjačku Banju, kolege glumci Branka Petrić i Milan Caci Mihailović, kao i Radmila Pavlović, naslednica Batinih stvari čiji je jedan deo ustupila Vrnjčanima.

G.Šljivić

Spomen soba Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

- Ova soba i svaka stvarčica u njoj donosi u voljenu Banju i duh Čubure na kojoj je Bata odrastao, i duh grada u kojem je ponikao, kao i duh pozorišta „Ateljea 212“ i „Zvezdara teatra“ u kojima je stvarao nezaboravne likove – rekao je pored ostalog ovom prilikom Milan Caci Mihailović. - Vrnjačka Banja se odužila Bati. A, zna se da Bata nikada nikome nije ostao dužan. Današnjim doseljenjem u ovu divnu sobu i Bata Stojković se za ljubav i poštovanje odužuje svojim Vrnjčanima. Zauvek. Da sa svojom suprugom Olgom i ovde dočekuje putnike namernike. Zauvek.

G.Šljivić

Spomen soba Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

Posebna prijateljska veza Vrnjačana i Bate Stojkovića odavno je poznata. A, koliko je ta veza njemu značila, najbolje svedoči i to što je svojevremeno rekao „Dok sam živ, odmor ću provoditi u Vrnjačkoj Banji“. Tako je i bilo, od 1992. pa sve do svoje smrti 2002. godine Bata je redovno bio gost prestonice srpskog turizma.

- Nikada pre nisam bila u Vrnjačkoj Banji, pa čak ni na Batinim rođendanima koje je ovde slavio svakog leta jer sam tada uglavnom bila na moru. Znam da bi Bata bio veoma zahvalan Vrnjčanima. Gde god da pogledamo vidimo njegov lik, čujemo njegov glas. Divno je što se ovi ljudi brinu o njemu, čuvaju uspomenu. Bata Stojković je to zaslužio – istakla je glumica Branka Perić, Batina prijateljica i koleginica i sa studija, filma i pozorišnih dasaka.

G.Šljivić

Spomen soba Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

Uz novootvorenu spomen sobu, čuvajući sećanje na velikog Batu, ali i ostale velikane srpskog glumišta, u Vrnjačkoj Banji se već 12 godina početkom avgusta, samo par dana uoči Festivala filmskog scenarija, održavaju tradicionalni „Dani Bate Stojkiovića“, a jedan most preko Vrnjačke reke nazvan je „Ko to tamo peva“, po najboljem i najgledanijem filmu domaće kinematografije 20. veka, u kojem je Bata ostvario fantastičnu rolu.

G.Šljivić

Spomen soba Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji

POČAST LEGENDAMA

KAO retko gde u Srbiji meštani Vrnjačke Banje čuvaju odaju počast preminulim glumačkim velikanima koji su bili njihovi rado viđeni gosti. U banjskom parku simbolično su posađena stabla različitog drveća za Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Batu Stojkovića, Nebojšu Glogovca, Marka Nikolića, Voju Mirića, Petra Kralja, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Miodraga Petrovića Čkalju, Pavla Vujisića, Milorada Mandića Mandu i Zorana Radmilovića.

- To je naša zahvalnost velikim glumcima i još većim ljudima što smo imali čast da ih upoznamo, da se družimo i izgradimo neraskidive veze – kaže Nikola Džamić, organizator i inicijator „Batinih dana“.

BONUS VIDEO:

U Vrnjačkoj Banji otvorena "Batina spomen-soba"

Pogledajte više