HITOVI "NOVOSTI" PRED ČITAOCIMA: U Novom Sadu počinje Međunarodni sajam knjiga, umetnosti i obrazovanja

J. S.- S. B.

03. 03. 2022. u 07:50

NA Sajmu knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja, koji će uz učešće 180 izlagača iz šest zemalja biti održani od danas do 10. marta na Novosadskom sajmu, Kompanija "Novosti" predstaviće sva svoja izdanja.

Organizatori "sajmova , Foto N.Karlić

Poštovaocima pisane reči biće predočena izuzetna knjiga proslavljenog pisca, dramskog autora i scenariste Radoslava Laleta Pavlovića, "Pupin - lovac na zvezde", o jednom od najvećih svetskih i srpskih naučnika, dečaku iz Idvora koji je jedne večeri hteo da uhvati zvezdu koja je sijala pred njegovim očima.

Takođe, pred čitaocima će se pojaviti i najnoviji naslov akademika i pesnika Matije Bećkovića, "Onamo namo" kao i "Stranci koji su zadužili Srbiju", iz pera Žiže Stojanović.

Foto Promo

Nesumnjivo, pažnju čitalaštva privući će i autobiografska knjiga Maksima Klasanovića "Osam godina u najtežem zatvoru Tajlanda". Kako sam autor kaže, bio je u paklu a pronašao je raj u sebi. Robijajući u nezamislivo teškim uslovima, on je shvatio da prava sloboda počinje u njemu, čeličnom voljom održavao je svoje telo i um i dočekao trenutak da ponovo bude slobodan čovek.

U razgovoru sa novinarima, organizatori "sajmova umetnosti" su potvrdili da je za posetioce pripremljeno više od 150 programa.

- Na prostoru od 10.000 metara kvadratnih, pored naših tradicionalnih sadržaja, biće održani i programi koji su deo projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture. Očekujemo veliki broj značajnih književnika i svetskih bendova koji će dopuniti sve ono što mi organizujemo. Sajam obrazovanja "Putokazi" biće najveći u poslednjih deset godina.

"Novosti " na jednom od ranijih sajmova knjiga, Foto D. Dozet

Izložba umetnosti Art expo će tradicionalno okupiti kako umetnike tako i poštovaoce umetnosti - kaže mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, ulaz je besplatan za sve programe, osim za događaje koje u Hali 1 organizuje Fondacija "Novi Sad-EPK".

"KOSTIĆ" I "ŠUMANOVIĆ"

NA konferenciji za novinare saopšteno je da su ovogodišnji dobitnici nagrade "Laza Kostić", književnici, Zoran Đerić i Jovica Aćin, a dobitnik nagrade "Sava Šumanović", za domete u likovnom izrazu, Stevan Kojić. Priznanja će biti uručena na "sajmovima umetnosti".

Pogledajte više