DRAGOJLOVIĆU NAGRADA U LUDŽOU: Kinesko priznanje za srpskog pesnika

B. Đ.

16. 02. 2022. u 22:19

JEDAN od naših najprevođenijih pesnika, Dragan Dragojlović, posle velike nagrade dobijene 2020. godine u Šangaju, dobio je krajem prošle godine značajnu i vrednu pesničku nagradu koju dodeljuje Međunarodni festival koji se održava u gradu Ludžou, provincija Sečuan, Kina.

Foto V. Danilov

Sponzor festivala je destilerija koja u ovom gradu od 1573. godine proizvodi baidžiju, najpoznatije kinesko alkoholno piće. Pokrovitelj festivala su Savez pisaca Kine i Kineska mreža poezije.

Više desetina miliona ljudi i ljubitelja poezije pratile su zbivanja na festivalu. Zbog pandemije, pozvani strani pesnici iz deset zemalja, uz poslate pesme festivalu, učestvovali su onlajn, video - putem, čitajući jedan od svojih priloga. Glavne teme ovog ambicioznog festivala bile su "Neka poezija i duh greju sve" i "Neka poezija slobodno putuje svetom u vreme pandemije". Festival je osnovao "englesku grupu" za sve pozvane pesnike iz sveta.

Njihova obaveza je bila da pošalju na engleskom jeziku pesme i esej na temu festivala. Žiri festivala ocenjivao je prispele pesme pozvanih pesnika iz sveta i odlučio ko će dobiti nagradu. Nagrada se zove "Izuzetna engleska nagrada za poeziju" (Excellent English Poetry Prize). Iznos nagrade je pet hiljada dolara.

Pogledajte više