PESMA TUMAČ DOBROG VINA: Dušku Novakoviću uručena nagrada "Podrum Radovanović"

D. B. M.

14. 02. 2022. u 22:04

NA svečanosti u Krnjevu pesniku Dušku Novakoviću uručena je nagrada "Podrum Radovanović" koju tradicionalno dodeljuje ova vinarija za ukupno književno delo.

Foto Privatna arhiva

Obrazloženje je pročitala Vida Ognjenović, predsednik žirija koja je istakla:

- Novaković je na samom pesničkom početku odbio šarmantnu lakoću i zvučnu glagoljivost. Nije se nasukao na obavezu da se njegova pesma sviđa svakom, da bude bezazlena, zabavna i ljupka. Daleko od izveštačene razbarušenosti i nameštenog osmeha, on piše otvoreno, zabada prst u oko svemu što je lažno, hrabro gazeći svojim putem, pa maker to bila i staza varke, kako bi rekao njegov davni direktni pesnički predak, Tin Ujević. Vođen upravo tom Ujevićevskom baladičnom smelošću, svojom pesmom istovremeno i raskiva i sastavlja, podržava i ismeva, iskazuje i poriče i tako natpevava i stvarno i nestvarno, bivše i sadašnje, moguće i izmišljeno. Da bi otvoreno svemu tome pesnički u lice rekao... "Sve prolazi, sve prolazi, pa ipak možda ostane samo prava, svevideća i sveznajuća Pesma kao tumač dobrog vina..."

Držeći besedu o vinu, slavodobitnik je rekao:

- Mnogi, vino, stavljaju pre svih drugih potreba, čak i pre potrebe za vodu. Naš epski junak Kraljević Marko davao ga je svom konju Šarcu, kad zanemoća od galopa, ako narodne pesme ne lažu, a ne lažu. Pio sam ga i ja, pio sam ga raznog i iz raznih podneblja. Pio sam i bela i tamna, ona crna i ružičasta, a neka od njih služena su i u moju čast, u kristalnim čašama na koktelima i prijemima povodom neke nagrade.

Miodrag Radovanović, vlasnik vinarije, uručio je povelju Novakoviću uz koju ide i bure najboljeg vina. Glumac Mrđan Ognjanović kazivao je pesme laureata, a operski pevač Ronaldo Braus iz Rovinja otpevao je nekoliko srpskih pesama.

Pogledajte više