ZAHTEVAN JE, ALI STRPLJIV: Stefan Milenković sa gudačima "uštimava" nastup u Dubaiju

J. SIMIĆ

10. 02. 2021. u 14:00

UZVIŠENU sliku zatekli smo juče u Koncertnoj sali novoizgrađene Muzičke škole "Isidor Bajić" u prestonici evropske kulture Novom Sadu.

Stefan Milenković sa mladim muzičarima, Foto N. Karlić

Stefan Milenković, violinista svetskog ugleda i umetnički direktor prve dvorane za koncertne aktivnosti u gradu, zajedno sa devetoro mladih muzičara uvežbava repertoar za premijerni nastup 15. februara na Svetskoj izložbi EXPO u Dubaiju, a povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Mladu gudačku reprezentaciju čine šest violinistkinja - Andrijana Durmišević, Olivera Mitrović, Kata Stojanović, Sofija Glavičić, Miona Topalović i Dunja Stojković, kao i Ana Milošević (viola), Magdalena Matić(čelo) i Strahinja Mitrović (kontrabas).Oni studiraju kod nas ili u inostranstvu, imaju od 18 do 26 godina i presrećni su zbog prilike da uče od jednog od najboljih violinista sveta. Profesor je, otkrivaju nam, strpljiv ali zahtevan.

Milenković kaže da ova deca, rođena pod balkanskim podnebljem, imaju i talenat i veliko srce. Pažljivo osluškuje svaki njihov ton. Povremeno rukom daje znak da gudala zastanu, vadi iz poluotvorene futrole svoju violinu i lično izvodi željeni ton. Uz savet - samo se opustite i i zvučaćete sjajno. Pored niza aranžmana rađenih za ovu priliku, nastup će sadržati i "Narodnu svitu" Ane Krstajić koja obuhvata naše nacionalne plesove i pesme a pisana je specijalno za ovu priliku.

DIVNO JE BITI U SRBIJI

MOJA porodica i ja se divno osećamo u Srbiji. Imamo sve što nam treba - okruženi smo divnim ljudima i saradnicima, naš sin odrasta ovde, ide u srpski vrtić. Tek sada sam svestan koliko mi je moja zemlja nedostajala - kaže slavni violinista, koji je i kreativni ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara".

Pogledajte više