DANI BELOG MARKOVIĆA U LAJKOVCU: Predlog za ustanovljenje književne nagrade i manifestacije posvećene nedavno preminulom piscu

B. PUZOVIĆ

09. 02. 2022. u 12:27

ČAST je i obaveza da se u Lajkovcu ustanovi književna nagrada koja bi ponela ime našeg sugrađanina, nedavno preminulog Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih pisaca savremene srpske književnosti.

Foto V. Danilov

Uz to, da ovdašnja Gradska biblioteka, u kojoj je svojevremeno bio direktor, dobije njegovo ime, kao i jedna ulica ili trg u Lajkovcu, gde bi svake godine bila organizovana i manifestacija posvećena stvaralaštvu Radovana Belog Markovića.

Ovo kaže profesor srpske književnosti i jezika Daren Milivojević iz Gradske biblioteke u Lajkovcu, dugogodišnji najbliži saradnik i prijatelj Radovana Belog Markovića. Ističe da su njegovu ideju već podržali brojni Lajkovčani, ali i Valjevci.

- Bilo bi dostojno časti da se književna nagrada sa imenom ovog velikog pisca dodeljuje za književno majstorstvo u jeziku i stilu - kategorijama u kojima je Radovan Beli Marković pokazivao najviši stepen umeća - kaže Milivojević.

Foto B. Puzović

Gradska biblioteka u Lajkovcu, ističe naš sagovornik, nesumnjivo bi ubuduće trebalo da se zove po čoveku koga su žitelji čuvene železničke varošice jednostavno zvali - Književnik. Po njemu je, uostalom, ova lajkovačka kulturna ustanova bila prepoznatljiva.

- Radovan Beli je svojevremeno bio najzaslužniji što je biblioteka postala autonomna kulturna ustanova, odvojivši se od Kulturnog centra - kaže Milivojević.

- Beli je od Lajkovca, železničkog i radničkog mesta stvorio prepoznatljivu kulturnu sredinu. Od lajkovačke pruge izgradio je književni motiv, s mozaikom likova. Mogao je da živi i stvara u Valjevu, ali je ostao veran Lajkovcu, koji bi trebalo dostojno da mu se oduži. Radovan je postao simbol Lajkovca, kako zbog nesvakidašnjeg stvaralaštva, tako i zbog svog života. Dobroćudan i emotivan, voleo je i pomagao ljude. Veliko znanje i erudicija krasili su njegovu nezlobivu i plemenitu dušu. Pisao je da nema loših ljudi, jer su i takozvani loši ljudi samo osobena vrsta dobrih.

Radovan Beli Marković i Daren Milivojević, Foto Privatna arhiva

Milivojević predlaže i da se u konacima, koji su preneti iz Malog Borka u Lajkovac, smeste biblioteka i piščevi lični predmeti, kao i Legat Emilije i Radovana Belog Markovića sa preko 2.000 knjiga, od kojih je 500 naslova sa posvetom autora, zatim umetničke slike, skulpture, pisaće mašine... Inače, Radovan Beli Marković i njegova supruga Emilija zaveštali su legat Gradskoj biblioteci Lajkovac.

- Postoji želja da se manifestacija u čast Belog Markovića i drugih valjevskih pisaca organizuje na Povlenu, za koji je Radovan govorio da se sa njega čovek vraća pametniji, s tim što mora biti dovoljno pametan da na njega uopšte dođe - veli Milivojević.

- U Lajkovcu, u kome je živeo i stvarao, i Ćelijama, u kojima je rođen, trebalo bi da se organizuju Dani Radovana Belog Markovića. Uostalom, svoje književne večeri organizovao je u porti manastira Svetog Georgija i na starom železničkom mostu na reci Kolubari u Ćelijama, tako da bi svi programi, u okviru buduće manifestacije, trebalo da se održavaju na tim lokacijama, uz Jolića vodenicu, u kojoj nije dočekao da održi književno veče.

Gradska biblioteka u Lajkovcu, Foto B. Puzović

Autor koji se ovenčao bezmalo svim najznačajnijim književnim nagradama, živeo je i stvarao u svom skromnom stanu, u glavnoj Ulici Vojvode Mišića, u Lajkovcu. Pisao je bez pompe, samozatajan u pogledu pisanja, daleko od "buke i besa" kako u književnosti, tako i u životu.

- Radovan je već nekoliko godina nagoveštavao svoj odlazak, opraštajući se kroz knjige, ali i novinske tekstove - kaže Milivojević.

- Poslednje književno veče na Starom ćelijanskom mostu, ujedno je bio i dan kada je, namirivši sve dugove, Radovan Beli Marković overio kartu za nebo. U danima koji dolaze sećanje na velikog književnika i čoveka grejaće srca onih koji su ga voleli.

PRAVA STVAR

- Prava stvar - kratko je pesnik i akademik Matija Bećković prokomentarisao ideju o uspostavljanju manifestacije i ustanovljenju književne nagrade "Radovan Beli Marković" u Lajkovcu. Dvojica spisatelja bili su, naime, veliki prijatelji, a prošle godine, krajem novembra, Beli Marković bio je u Valjevskoj gimnaziji, na obeležavanju rođendana Matije Bećkovića...

ZAVIČAJNO ODELjENjE

Predsedniku Opštine Lajkovac Andriji Živkoviću predstavićemo ovaj predlog kojim bi se mala varoš na Kolubari odužila velikom piscu - kaže Milivojević. - Igrom sudbine imam čast da kao zaposleni u lajkovačkoj biblioteci sedim za negdašnjim stolom Radovana Belog Markovića. Zavičajno odeljenje na kom radim stara se o Legatu Emilije i Radovana Belog Markovića. Povrh svega imao sam retku privilegiju da svakodnevno srećem velikog pisca i da sa njim postanem prijatelj.

Pogledajte više