BOGAT MUZIČKI PROGRAM U NOVOM SADU: Stefan Milenković, Kemal Gekić i Holandski gudački oktet u Evropskoj prestonici kulture

S. B. 08. 02. 2022. u 11:56

KONCERTNI program u februaru, u okviru Evropske prestonice kulture, biće veoma bogat i sadržajan a počeće večeras u 19 časova u kulturnoj stanici Eđšeg, gde će „Vojvođanski festival klasične gitare“ otvoriti nastup Zorana Krajišnika, poznatog umetnika u regionu koji je sinonim novije istorije novosadske škole klasične gitare.

s.doroški

KONCERTNI program u februaru, u okviru Evropske prestonice kulture, biće veoma bogat i sadržajan a počeće večeras u 19 časova u kulturnoj stanici Eđšeg, gde će „Vojvođanski festival klasične gitare“ otvoriti nastup Zorana Krajišnika, poznatog umetnika u regionu koji je sinonim novije istorije novosadske škole klasične gitare.

Smotra majstora gitare trajaće do 12. februara u Kulturnoj stanici Eđšeg i kako ističu organizatori, kroz nastupe petorice vrsnih muzičara, ali i izložbu i seminare, prikazati zašto je Novi Sad danas centar gitarističke umetnosti.

U sredu, 9. februara, nastupiće dobitnik brojnih nagrada u Srbiji, BiH, Sloveniji i Americi, Stefan Jović, dok je 10. februar rezervisan za nastup još jednog mladog umetnika, Miloša Vukovića, koji je inače Eurostrings artist za 2022. godinu, posle osvajanja prve nagrade na Vojvodina gitar festu u Novom Sadu. Pretposlednjeg festivalskog dana, 11. februara, nastupiće Vedran Ferizović trio, a festival 12. februara zatvara koncert Dušana Bogdanovića, opisanog kao „kompozitor majstorskog zanata sa autentičnom jasnoćom i čistoćom vizije“, koji iza sebe ima više od 200 objavljenih kompozicija.

Festival prati i izložba „Novi Sad, gitara, svet”, Borislava Hložana, gitariste i novinara, koja fotografijama dokumentima i istorijskim podacima ilustruje razvoj umetnosti klasične gitare u Novom Sadu i Vojvodini od 18. veka do danas.

Ulaz je slobodan, a usled epidemiološke situacije, broj posetilaca je ograničen.

VIRTUOZI KLASIČNE MUZIKE

Vanvremenska dela klasične muzike u izvođenju najtalentovanijih evropskih i domaćih savremenih muzičara i to u novim prostorima za kulturu poput Gradske koncertne dvorane i mreže kulturnih stanica, ali i u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu i prostorima za kulturu u okolini grada. Novi Sad će tokom februara predstaviti kako lokalnu scenu, koja sada pravi važne iskorake na polju klasične muzike, tako i ugostiti muzičare koji su nastupali pred publikom svetskih dvorana, od kojih su pojedini svoju karijeru počeli upravo u današnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Serije koncerata „The best of Novi Sad“, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, okuplja muzičare različitog nacionalnog porekla, prikazujući da su u Novom Sadu rođeni i stasavali brojni talenti, koji su oblikovali i razvijali svoje umeće u svetu, a onda gradili i izgradili sjajne međunarodne muzičke karijere.

Jedan od najboljih savremenih pijanista, Kemal Gekić, nastupiće sa virtuozom Stefanom Milenkovićem, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, u četvrtak, 10. februara u Srpskom narodnom pozorištu, dok se 17. februara u Sinagogi očekuje koncert ugledne pijanistkinje Rite Kinke i jednog od najperspektivnijih violinista svoje generacije Roberta Lakatoša, uz maestra Aleksandra Markovića, novog šefa dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Ulaznice za koncert 10. februara su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili onlajn, dok su za koncert 17. februara ulaznice u prodaji u Muzičkoj omladini Novog Sada, a rezervacija je moguća onlajn.

Za oba koncerta neophodno je da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 časova ili PCR test ne stariji od 72 časa uz ulaznicu na koncert.

HOLANDSKI GUDAČKI OKTET U NOVOM SADU

Sastavljen od vodećih gudača Radio filharmonije, ROctet, energični ansambl osvaja publiku već šest godina, a njihov debitanski album „Housewarming“ dve holandske radio stanice proglasile su Albumom nedelje, dok je pozitivnu kritiku sastav dobio u nekoliko interancionalnih medija. Sada stižu u prvu Gradsku koncertnu dvoranu u Novom Sadu gde će nastupiti 24. februara.

PREKO „MUZIČKIH MOSTOVA“ KROZ SRBIJU I REGION

„Muzički mostovi” povezaće umetnike iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, koji će nastupiti u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beočinu i Irigu od 17. do 20. februara.

U nameri da se ostvari interkulturni i transkulturni dijalog, biće izvedena muzička dela koja predstavljaju zajedničko svetsko i evropsko nasleđe i to na tri koncerta u okolini Novog Sada, u Karlovačkoj gimnaziji, Srpskoj čitaonici u Irigu i Domu kulture u Beočinu, da bi četvrti i poslednji koncert bio izveden u Sinagogi.

Udruženje kreativno-edukativni centar „Muzički atelje” iz Novog Sada okupiće umetnike iz bivših jugoslovenskih republika (Slovenija, Hrvatska, Srbija), kako bi podstakli negovanje umetničke muzike i kompozitora iz ovih bliskih sredina, ali će kuriozitet biti i predstavljanje umetničke muzike Sirije kroz dela kompozitora Zaida Jambria.

Svi programi deo su drugog programskog luka „Seobe“, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture. Taj programski luk se do 20. marta bavi pozitivnim uticajem migracija, bogatstvom raznolikosti i uticajem na umetnost kroz više od 300 kulturnih događaj i aktivnosti.

Pogledajte više