"NORMA" JE UVEK VELIKI IZAZOV: Novo izvođenje Belinijeve opere koja je vraćena na scenu posle duge pauze

M. Mirković

05. 02. 2022. u 11:26

ISTINSKI belkantistički spektakl, kakav predstavlja svako izvođenje Belinijeve "Norme", sutra od 19 časova očekuje publiku beogradske Opere, a sopran Sonja Šarić kao tumač naslovne role doživeće dvostruki debi - prvi put peva na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a istovremeno prvi put nastupa u liku prvosveštenice Norme.

Sonja Šarić na sceni beogradske Opere, Foto M. Anđela

Naša nagrađivana umetnica koja gradi blistavu karijeru na operskim i koncertnim scenama širom Evrope, iskreno se raduje gostovanju u upravo ovoj predstavi, u postavci i scenografiji čuvenog Đankarla Del Monaka.

- Ovo je predstava koja je već niz godina na repertoaru Narodnog pozorišta u režiji slavnog reditelja del Monaka - kaže Šarićeva.

- Gledajući snimak premijere tokom priprema, oduševila sam se kako svedenost pokreta i scenskih promena stavlja emocije i unutrašnje dileme protagonista u prvi plan, ali i ostavlja dovoljno prostora snažnoj muzici belkanta i neponovljim melodijama koje nam je Belini ostavio.

Sonja navodi da je priprema role poput Norme uvek višegodišnji proces, a da se sama sa ovom ulogom susrela još tokom studija kada je pevala segmente Norme, a zatim ponovo u operskom studiju u Austriji, gde je imala prilike da studira ulogu, da posmatra i uči od starijih kolega.

- Uloga je veoma zahtevna, vokalno ali i dramski: prepuna je rečitativa u kojima se prepliću snaga i gordost Norme kao lidera, vrhovne sveštenice Druida i Norme kao žene, koja voli, koja je majka, a da to nije smela biti. Ponekad izrazito besna, a ponekad beskrajno nežna - emocionalna paleta ove uloge je toliko velika, da predstavlja zaista ogroman pevački i glumački izazov. Nebeski lepe legato fraze koje se smenjuju sa zahtevnim koloraturama zahtevaju veliku vokalnu spremnost.

Foto M. Anđela

Svoj operski debi Šarićeva je imala u ulozi Grofice u "Figarovoj ženidbi" 2011. godine u Bambergu, usledila je rola Marije Stuard, kao Gerhilde u operi "Valkira" nastupila je u kraljevskoj Concertgebouw u Amsterdamu i u Nacionalnoj operi u Parizu, kao Leonora u "Trubaduru" oduševili su publiku u Operi u Lincu, Nacionalnom teatru u Manhajmu te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na festivalu u Salcburgu pevala je u novoj produkciji Štrausove "Elektre", kao Aida debitovala u novoj produkciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 2021.

Rođena Somborka, koja niže nagrade i zapažene uloge na najprestižnijim scenama u inostranstvu, ipak ne krije da joj posebnu radost pričinjava upravo činjenica da je reč o njenom prvom beogradskom nastupu, a za svoju prvu veliku "Normu" intenzivno se priprema poslednjih nedelja i sa uzbuđenjem je iščekuje.

Gosti i domaći(ni)

MECOSOPRAN Jelena Končar predstaviće se večeras kao Adalđiza, a muzičare će voditi još jedan gost, dirigent Aleksandar Kojić.

U ovoj predstavi nastupiće i Janko Sinadinović (Polion), Dragoljub Bajić (Orovezo), Ivana Živadinović (Klotilda) i Slobodan Živković (Flavio), uz Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Karijera

SOPRAN Sonja Šarić glas je školovala je na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, u klasi Snežane Stamenković, osvojila veliki broj nagrada poput priznanja Gran pri "Marija Kalas" u Atini 2017 godine, bila je veoma zapažena i kao član Operskog studija u Gracu. Uz aktivne nastupe u operi, neguje i koncertni repertoar. Od 2019. nastupa kao samostalna umetnica, gostujući u vodećim operskim centrima Evrope.

Pogledajte više