FOTOGRAFIJE ANE PILJIĆ MITROVIĆ U PRODAJNOJ GALERIJI BEOGRAD: "Zanimljiva geografija" iz doline Sutjeske

M.A.K. 02. 02. 2022. u 16:32

SERIJU radova pod nazivom "Zanimljiva geografija", koju će Ane Piljić Mitrović (Beograd, 1974), predstaviti u Prodajnoj galeriji Beograd,od četvrtaka 3. februara, čine fotografije identičnih formata n kojma su šumoviti pejzaži nacionalnog parka Sutjeska.

Foto promo Prodajna galerija Beograd

Snimci su postavljeni u neprekinutom nizu na zidovima galerije, a ovo umetničko istraživanje pokreće pitanje ugroženosti i opstanka čitavih ekosistema na području Istočne Evrope.

- Fotografije su nastale kao reakcija na vizuelnu senzaciju kojom je u brzini prolaska zatečena na putu kojim sticajem okolnosti nije prolazila nikada pre (magistralni put Beograd - Dubrovnik). To je bio čist pokušaj shvatanja viđenog i tek posle izvesnog vremena "videla" je ove fotografije ponovo, u svom punom značenju i značaju - objašnjava u katalogu Marija Radoš, istoričar umetnosti. - Ana rekreira naizgled efemerne atmosfere, energetske i emotivne momente svakodnevnice, sazvučja prisustva i odsustva, gledanja i sećanja. Fina štimovanja neuhvatljivog i materijalnog u kojima je primetno odsustvo autorkine volje da kaže bilo šta drugo do onoga što sami aranžirani elementi "propričavaju".

Izložba će biti otvorena do 21. februara.

Pogledajte više