I NOVAK ĐOKOVIĆ MEĐU LEGENDAMA? Nova Netfliksova dokumentarna serija o teniserima

Jl. B.

22. 01. 2022. u 16:43

DRAMU koji sportisti doživljavaju tokom igre teško je nadmašiti, ali ponekad van borilišta život napravi veću.

Foto AP

Takva je saga Novaka Đokovića na ovogodišnjem Australijan openu, koja će biti deo nove Netfliksove dokumentarne serije. Najveći filmski i televizijski striming servis je objavio da je tokom prvog velikog teniskog takmičenja u godini počeo snimanje, a da autorsku ekipu predvode producenti Džejms Gej Ris i Pol Martin ispred londonske kuće Box to Box Films, koji stoje iza dokumentarnog serijala Formula 1: Drive to Survive.

Ljubitelji tenisa moći će po prvi put da osmotre kako izgleda necenzurisan život najboljih u "belom sportu", dok tokom godine putuju širom sveta. Očekuje nas pogled na teniserke i tenisere i njihove timove iza kulisa Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i Otvorenog prvenstva SAD. Da bi zamisao prikazao na ekranu, Netfliks se udružio sa ATP i VTA turom, ATP medijom i četiri grend slem turnira koji se održavaju u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku. Ekipa će pratiti svakodnevni život i rad igrača i imati pristup zabranjenim delovima terena, poput loža, svlačionica i soba za oporavak.

Ipak, tek ćemo videti da li će autori biti nepristrasni i koliko će u seriji biti zastupljen Novak Đoković. Svetski broj jedan, kao što je poznato, deportovan je iz Australije i izgubio je priliku da osvoji 21. Grend slem titulu, a još je upitno hoće li moći da učestvuje na ostalim turnirima.

- Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti da jačamo našu ponudu sportskih programa ovom dokumentarnom serijom. Tenis je omiljen u celom svetu, a čine ga turniri sa visokim nagradama i sportisti koji dolaze iz velikog broja zemalja. Serija će biti prepuna retkih snimaka i bogatih ličnih priča koje će sigurno privući dugogodišnje obožavaoce i novu publiku - rekao je Brandon Rig, potpredsednik Netfliksa za dokumentarne serije.

Foto IMDb

Uskoro se očekuje emitovanje četvrte sezone serije Formula 1: Drive to Survive, koja je osvojila brojne gledaoce i pozitivne reakcije, ali dobila i negativne ocene. Kritike su isticale lažne ili pogrešno prenete komentare učesnika, nameštanje određenih scena, pridavanje velikog značaja uvežbavanju vožnje i preterano dramatizovanje ili pogrešno predstavljanje nekih događaja i odnosa. No, to nije omelo Netfliks da se više posveti sportskim temama. Samo tokom prošle godine objavljeni su serija o japanskoj teniserki Naomi Osaki, film o američkom teniseru Mardiju Fišu, serija o američkom ragbisti Kolinu Keperniku... Veliki uspeh ranije su postigle Netfliksove dokumentarne serije The Last Dance o Majklu Džordanu tokom nastupa za Čikago Buls, Sunderland 'Til I Die o engleskom fudbalskom klubu Sanderlendu i druge. Brojni su i Netfliksovi dokumentarni filmovi koji su prikazali kako priče američkih gimnastičarki koje je zlostavljao doktor Lari Nasar, tako i živote Mihaela Šumahera, Kristijana Ronalda, Pelea, Tonija Parkera, Maradone, Giljerma Vilasa, Malkoma Iksa i Muhameda Alija. Zašto Netfliks do sad nije napravio poseban projekat o Novaku Đokoviću, uzimajući u obzir i njegove profesionalne rezultate i sudbinu čoveka koji iznova prelazi put od trnja do zvezda, ostaje pitanje.

Netfliks trenutno u produkciji kuća Box to Box Films i Vox Media Studios snima i dokumentarnu seriju o životima najboljih igrača golfa. Podršku ovom projektu dao je PGA tur, koji organizuje najvažnije profesionalna takmičenja u golfu od Kanade, preko Latinske Amerike do Kine. Kao u seriji o teniserima, kamere će zabeležiti život iza kulisa šampionata, predstaviti raznolike grupe igrača i njihovih timova, te pokušati da uhvate intenzitet pobede i poraza.


 
Pogledajte više