POSLEDNJI DAN GOSPODINA NUŠIĆA: Večeras beogradska premijera predstave "Put velikana" u Narodnom pozorištu

Vukica Strugar

18. 01. 2022. u 09:23

DAN uoči Nušićeve smrti, u piščevom domu smenjuju se prijatelji, kolege, glumci Milivoje Živanović, Žanka Stokić, Ljubinka Bobić...

Boško Puletić u ulozi Nušića, Foto Arhiva

Priča se odvija 18. januara 1938. godine i večeras, upravo na taj dan, predstava "Put velikana" imaće svoju beogradsku premijeru na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Nastala je u produkciji Centra za kulturnu Požarevac, a za nju su, opet, "krivi" glumci: rađena je po tekstu Boška Puletića, u režiji i dramatizaciji Vesne Stanković.

Kako se najavljuje, pred gledaocima će se naći duhovita, zabavna, nostalgična priča o jednom vremenu i načinu života, ali i o dramatičnim sudbinama velikana srpske pozorišne scene.

- Poznata je činjenica da su se oko piščeve postelje do poslednjeg trenutka okupljali prijatelji. Sa Žankom i Milivojem bio je veoma blizak, zanimljiva je i priča o njegovom poznanstvu sa Ljubinkom Bobić - kaže, za "Novosti", Vesna Stanković.

Foto Arhiva

Uostalom, objašnjava naša sagovornica, Ljubinka je zahvaljujući Nušiću i napravila glumačku karijeru.

- Upoznali su se u Skoplju, u vreme dok je pisac u ovom gradu bio upravnik teatra.

Ljubinka, tada devojčurak od petnaestak godina, došla je u Makedoniju kod rođaka u goste.

Čežnjivo je gledala pozorišni plakat, jer nije imala novca da plati ulaznicu. Pisac ju je primetio i uveo na generalnu probu. Kada se kasnije preselila s porodicom u Beograd otišla je pravo u Narodno pozorište i rekla da ju je Nušić preporučio! To, naravno, nije bila istina, ali se ona snašla. Ušla je u angažman i napravila veliku karijeru, maestralno igrajući upravo u Nušićevim komedijama.

Vesna Stanković kao Žanka Stokić, Foto Arhiva

I u predstavi osetiće se duh tih boemskih vremena. Jer, gde su glumci tu su pesma, svađa, "olajavanja", pa u vedroj atmosferi protiče i poslednji dan piščevog života:

- Među junacima ove priče, pojavljuje se i nepoznata glumica Javorka. To je jedini fiktivni lik, koji simbolizuje sve one mlade umetnike u večitom iščekivanju i potrazi za pravom ulogom, nikada ne dočekavši svojih pet minuta slave...

"Put velikana" predstava je koja će biti interesantna pozorišnoj publici, ali i današnjim glumačkim generacijama. Ovo je, po Vesninim rečima, još jedan motiv za nastanak projekta:

- Mi, pozorišni glumci, kao senka smo. Ljudi nas zaborave onog trenutka kad se predstava skine s repertoara. Pamti se još neko vreme, onda iščili iz sećanja. Danas naše mlade kolege i ne znaju ko je bio Milivoje Živanović, Žanka, Ljubinka. Zato je ovo neka vrsta spomenika sećanja pozorišnom glumcu, pa pozivam i njih da dođu i nešto saznaju o našim prethodnicima. Nažalost, ne znamo kako je igrala Žanka Stokić, a kažu da je bila veličanstvena. Kao i Milivoje. U tome i jeste pozorišna magija.

U predstavi igraju i Lepomir Ivković (Milivoje Živanović), Boško Puletić (Branislav Nušić), Sonja Knežević (Ljubinka Bobić) dok je Tijani Višković pripala uloga mlade i nepoznate Javorke Dimitrijević.

Foto Arhiva

Bukefal i Mišić

- U Narodnom pozorištu dugo se izvodio Puletićev komad "Bukefal", inspirisan životom Aleksandra Makedonskog. I to nije jedino glumčevo dramsko delo: poslednja predstava čiji je autor bila je monodrama o Živojinu Mišiću - podseća Vesna Stanković. - Veoma je darovit pisac, od onih koji ne improvizuju već temeljno istražuju, pa se svaki njegov tekst zasniva na istorijskim činjenicama.

Pogledajte više