UGROŽENA DRAGOCENA KNJIGA? Priređivači faksimila Miroslavljevog jevanđelja tvrde da se o njemu ne brine dovoljno

V. C. S.

13. 01. 2022. u 12:00

SPOR između Ministarstva kulture, s jedne strane, i Veljka Topalovića, priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja, i Boška Savkovića, autora dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa, s druge strane, kulminirao je kada su dvojica potonjih, juče, pokrenuli potpisivanje peticije.

Foto MPC

Njome traže da se najvrednija srpska bogoslužbena knjiga izmesti iz Narodnog muzeja, zbog nebezbednosti, u zgradu Patrijaršije SPC.

Topalović i Savković tvrde da Jevanđelju preti uništenje, kao i da je letos, pre početka digitalizacije, koju je naručilo Ministarstvo kulture, otkriveno kako na pojedinim inicijalima nedostaje zlato posle konzervacije 1989-1999, neke stranice su oštećene, a neke nasumično složene.

- Neobičnom odlukom da se fiksira prva stranica belim pergamentom ili papirom prekriveni su zapisi iz kasnijeg doba, koji bi bili izgubljeni da nema snimaka od pre konzervacije - kaže Topalović.

- Posle prepovezivanja, stranice su nasumično složene, pa je nasuprot prve ne druga, već četrnaesta! Druga ima veliki inicijal B, dok 14. nema inicijala. Posle 14. ide 15, ali ne znamo da li iza nje ide druga ili ko zna koja.

Topalović i Savković kažu i da je tim SANU dobro obavio posao digitalizacije, koji im je poverilo Ministarstvo, ali da u izveštaju nije naveo na šta su naišli. Dodaju i da, bez obzira na to da li su oštećenja na Mirosvavljevom jevanđelju rezultat nestručnosti ili zle namere, ova knjiga nije bezbedna u Narodnom muzeju i zato je treba izmestiti u zgradu Patrijaršije, u kojoj se nalaze Biblioteka i Muzej SPC, i koja je tokom ratova sačuvala 1.000 srednjovekovnih knjiga.

Foto: R. Šegrt

- Tražimo i da se formira međunarodna komisija stručnjaka, u kojoj neće biti predstavnika Ministarstva kulture, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke Srbije i SANU, ali bi mogli biti predstavnici Biblioteke Srpske patrijaršije, Matice Srpske, Ruske nacionalne biblioteke, austrijske i bavarske nacionalne biblioteke. Komisija bi ustanovila u kom stanju se Jevanđelje nalazi, od kojih je materijala napravljeno (što je trebalo uraditi pre konzervacije) i da li ga je moguće bez većih oštećenja prepovezati i vratiti mu stari sjaj - kažu Topalović i Savković.

Ministarstvo kulture ranije je osporilo vrednost Topalovićevog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja iz 1998. Ministarka Maja Gojković kazala je da se "u Srbiji pre otprilike 30 godina pojavio falsifikat" i da će digitalizacija "biti pravi način da se spreči prodaja jednog lošeg falsifikata za ogroman novac". 

ZABRANA FOTOTIPSKOG IZDANjA?

VELjKO Topalović tvrdi da Ministarstvo želi da zabrani njegovo fototipsko izdanje jer izdavačka kuća čiji je vlasnik jedina ima snimke Jevanđelja na kojima se vidi "originalni izgled", pre, kako tvrdi, oštećenja iz devedesetih godina, prilikom prethodne digitalizacije.

Pogledajte više