VITEZOVIĆ I NEGRIŠORAC AKADEMICI U SRPSKOJ: Naši poznati pisci izabrani za inostrane članove ANURS

V. N.

10. 01. 2022. u 08:42

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, naši ugledni pisci Milovan Vitezović i Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) izabrani su za inostrane članove Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Foto D. Dozet/Tanjug

Rođen u Vitezovićima kod Kosjerića 1944, Milovan Vitezović srpski je pisac i profesor univerziteta, pesnik, romansijer, esejista, filmski i TV scenarista. Objavio je oko pedeset knjiga u preko dvesta izdanja, zastupljen je u više od pedeset antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu, aforizama, fantastike i televizijskih drama, a dela su mu prevedena na desetine jezika.

Dragan Stanić ili Ivan Negrišorac, rođen 1956. godine u Trsteniku, od 2008. je predsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije a od 2012. i predsednik Matice srpske. Živi u Novom Sadu i kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu od 2004. predaje teoriju književnosti i kreativno pisanje poezije.

Objavio je brojne zbirke poezije, romane, kritičke studije, dramske tekstove, ovenčane uglednim nagradama i prevođene na veliki broj jezika.

Pogledajte više