POZORIŠNA KRITIKA - UŽIVANJE U PALETI KVALITETNIH PREDSTAVA: Najbolja ostvarenja na beogradskoj sceni u 2021. godini

Dragana Bošković

05. 01. 2022. u 12:19

Izbor pozorišnog kritičara dnevnog lista je vodič odnegovanoj publici za uživanje u paleti različitih kvalitetnih predstava na beogradskoj sceni. Korona je sprečila izbor za celu Srbiju.

Foto Narodno pšozorište

1. "Nora", reditelj Tatjana Mandić Rigonat. Narodno pozorište

Prevratnička drama Henrika Ibzena, punog naslova "Nora, lutkina kuća", iako premijerno izvedena još 1879. godine u Kopenhagenu, kao da je danas napisana i simbol je oslobođenja ljudskog bića od tradicionalnih i društvenih okova. Odlična predstava Narodnog pozorišta je, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, posle 100 godina ponovo na sceni. U pravi čas!

2. "Sin", reditelj Ana Tomović. Atelje 212

U dramskoj umetnosti, u pozorištu i na filmu, trilogija "Otac", "Majka" i "Sin" je apsolutni hit. Iz pera Florijana Zelera, Atelje 212 je na scenu postavio dramu "Sin", u režije Ane Tomović, o mladalačkoj ("nasmejanoj") depresiji, koja je preteća posledica svetske krize ekonomije i identiteta. Ključna predstava slojevite dramaturgije, odlično režirana i sjajno glumljena.

3. "Kamen", reditelj Patrik Lazić. Beogradsko dramsko pozorište i Zagrebačko kazalište mladih

Kroz istoriju jedne kuće, u prelomnim istorijskim trenucima u Nemačkoj, pisac Marijus fon Majenburg, reditelj Patrik Lazić i glumci dva teatra izvrsno otvaraju novu stranicu tumačenja naše bliske bolne stvarnosti i ličnih motiva pojedinca, zavedenih ideologijom.

4. "Demokratija", reditelj Veljko Mićunović. BDP

Postdramski teatar, koji Veljko Mićunović odlično razume i tumači, predstavom "Demokratija", po motivima teksta Josifa Brodskog, u produkciji BDP i Novosadskog pozorišta tiče se paradoksa o razlici i sličnosti između dobra i zla u manipulaciji medija istinom. Postdramski teatar ovde dostiže svoje najefektnije trenutke, posle kojih ovaj žanr nema više mnogo šta da kaže.

5. "Flešdens" , reditelj Vladan Đurković. Pozorište na Terazijama

Ovaj mjuzikl, sa poznatom melodramskom pričom i mnogo puta odslušanom muzikom iz slavnog istoimenog filma, na scenu Pozorišta na Terazijama dovodi mladu generaciju glumaca, igrača, pevača, koji harizmatično reinterpretiraju stari motiv na novi način. Nezaobilazna predstava u repertoaru naših teatara, preplavljenih pričama o teškim i bolnim temama.

* * * * * * * *

Mimo navedenih, svakako treba pogledati i ovogodišnja pozorišna ostvarenja: "Pristanak" i "64", Atelje 212, "Kaspar", JDP, "Pučina", JDP, "Knjiga o Milutinu", Zvezdara teatar, "Venera u krznu", Teatar Vuk...

Pogledajte više