OTVORENA DIGITALNA ČITAONICA ATELJEA 212: Na jednom mestu tekstovi, plakati, afiše, fotografije iz istorije kuće

V.V.S.

28. 12. 2021. u 16:06

U GODINI jubileja, šest i po decenija postojanja, u Ateljeu 212 juče je otvorena Digitalna čitaonica u kojoj će se naći svi do sada izvođeni (i neizvođeni) komadi, plakati,afiše,fotografije i druge momorabilije iz istorije kuće.

foto:Dragan Milovanović

- Arhivsko pamćenje veoma je dragoceno jer ostavlja trag za večnost o velikim ljudima, velikim i malim ulogama, tekstovima, rediteljima, atmosferi jednog vremena i umetnosti - istakao je Novica Antić, direktor Ateljea 212. - Čitaonica trenutno sadrži materijale o poslednjih 15 godina rada pozorišta, a iduće godine će se završiti digitalno arhiviranje čitave dokumentacije Ateljea 212.

foto:Dragan Milovanović

Radoznali čitalac biće u prilici da zaviri u beleške pisaca i reditelja, skice i crteže, zapise s pozorišnih proba... Pristup ovoj arhivi može imati dvojako: dolaskom u Atelje, kao i onlajn ulaskom u svet teatra. Za ovu priliku obnovljen je i sajt kuće. Digitalnu čitaonicu otvorila je Gorica Popović, pokazujući jednu od svojih svezaka, "uspomenara", koja će se takođe naći u digitalnoj formi.

Simbolično, prvi "drug član" čitaonice postao je Milan Caci Mihailović:

- Za ovu kuću vezan sam 61 godinu, pola veka sam radio u njoj. Svaki i mali uspeh Ateljea velika je radost za mene. Ovo je jedan od kamičaka koji dopunjavaju sliku o mom voljenom pozorištu.

Čelni čovek teatra Novica Antić pozvao je sve članove pozorišta, kao i vernu publiku koja poseduje bilo kakav trag o istoriju kuće da ga "priloži" za digitalizaciju.

- Može to biti stara ulaznica od pre pola veka ili porodična fotografija na kojoj je neko iz pozorišta. Sve će biti pohranjeno. Inače, arhiv će prevashodno koristiti dramaturzi, pisci, teatrolozi, pa i svi drugi posetioci koje zanima pozorište - i to besplatnim logovanjem u prostoriji Digitalne čitaonice Ateljea.

Trenutno, opremljena je sa nekoliko stolova i kompjutera, izloženih kostima Božane Jovanović ( iz predstave "Gospodin plemić" u režiji Mucija Draškića), monografija i drugih predmeta. Maloj svečenosti juče je prisustvovao i dugogodišnji glumac kuće Tihomir Stanić.

Pogledajte više