LAKI - STRIP O SREĆNOM ČOVEKU: Izložba i predstavljanje nove knjige veterana naše karikature Jugoslava Vlahovića u SKC

M. A. K.

22. 12. 2021. u 11:47

PRETPRAZNIČNA atmosfera u "Srećnoj galeriji" Studentskog kulturnog centra u Beogradu biće u znaku broja četiri: sledećeg ponedeljka, u četiri sata po podne, biće predstavljene izložba i knjiga "Laki - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku" Jugoslava Vlahovića, a organizatori preporučuju da je postavku najbolje pogledati u poslednja četiri radna dana ove godine.

Jugoslav Vlahović

Uz to promociju "Lakija", odnosno svečano otvaranje, podržaće još dvoje "srećkovića" - Goran Lakićević Laki, urednik izdavačke kuće "Besna kobila", i Mitar Ćerić Laki, aforističar.

Sa jednim od svojih najpopularnijih radova - "Srećan čovek - Lucky man" - veteran naše karikature i ilustracije Jugoslav Vlahović, pojavio se još pre jedne decenije na međunarodnom konkursu karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru i osvojio prvu nagradu.

- Po povratku sam tada skicirao dvadesetak ideja za strip i stao - objašnjava Vlahović. - Prošle godine, u pandemija izolaciji, naleteh na te skice i reših da nastavim. U leto, u lepom ambijentu Vile "Mir" u Vrdniku, na Fruškoj gori, na odmoru sam za desetak dana to i završio.

Inače, junak ovog štampanog izdanja - Laki, već ima uspešnu internet "karijeru", sa milionskim posetama i komentarima, a jedna američka firma uzela ga je za reklamu svojih motivacionih kurseva.

Pored toga što je održao 90 samostalnih izložbi, objavio 15 knjiga karikatura i stripova i mapu grafika "Slikari i voajeri", opremio veliki broj knjiga i omota ploča (kompletna "Riblja čorba") Vlahović je bio i redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, na predmetu Grafika knjige.

ŠKOLA OSMEHA

U PREDGOVORU Vlahovićeve knjige, aforističar Radivoje Bojičić između ostalog kaže:

- Iako je građanin sveta, Laki je naš zemljak. Tamo u Surgutu, Laki je dobio Gran-pri u nadmetanju za srećnog čoveka. Kod nas, Laki ne traži nikakve grand parade. On je ovde uslikan, i evo ga u Vlahovićevoj knjizi, i sada od Lakija svaka namrštena faca može da nauči kako da preko lica razvuče osmeh.

Pogledajte više