MILOŠ JE ČUVAO SVOJ PRAG OD ALBANACA: Ostao i nakon povlačenja vojske, pesnici iz cele Srbije mu se odužili (FOTO)

D. Z.

17. 12. 2021. u 09:19

U PREPUNOJ sali Studentskog doma u Kosovskoj Mitrovici u četvrtak veče održana je promocija zbirke pesama pod nazivom: „Miloš Ćirković čuva svoj prag“.

Foto: Jutjub Printskrin

Zbirku, u kojoj je sabrano 75 pesama posvećenih Milošu Ćirkoviću, a koje su napisali pesnici iz cele Srbije, priredili su prof. dr Golub Jašović i Slavica Jovanović kao uspomenu na herojski podvig ovog mladog čoveka iz metohijskog sela Belo Polje kod Peći koji je 1999. godine, posle povlačenja srpske vojske sa KiM, ostao sam da brani svoj kućni prag.

Foto: D. Zečević

O ovom mladiću, šumaru koji nije želeo da napusti ognjište i koji je danima tokom 1999. godine sam odoloveo brojnim nasrtajima Albanaca na svoj dom i koji je pružao nadljudski otpor, ispevane su brojne pesme, a o njegovom herojstvu često je govorio i upokojeni vladika Amfilohije.

Foto: D. Zečević

Inače, o zbirci pesama “Miloš Ćirković čuva svoj prag” govorili su prof. dr Aleksandra Kostić, prof. dr Golub Jašović i novinar Zoran Vlašković, dok su svoje pesme kazivali pesnici Ratko Popović, Nenad Radenković-Jero i drugi.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pogledajte više