SPOMENIK HRABROSTI I ŽRTVI: Knjiga "Košare: Novi Kosovski boj" o junacima najveće bitke u savremenoj srpskoj istoriji

Marina Mirković

14. 12. 2021. u 12:19

SVOJEVRSNI spomenik nemerljivoj hrabrosti i žrtvi svih onih div-junaka koji su 1999. godine branili otadžbinu na albanskoj granici, u najvećoj bici u našoj savremenoj istoriji - onoj na Košarama, podigli su, rečju i slikom, autori jedinstvene knjige "Košare: Novi Kosovski boj".

Vladimir Krstić Laci, Foto Privatna arhiva

"Nikada vas nećemo zaboraviti!", poručuju znanim i neznanim herojima sa Košara istoričar Milan Bojić, ilustrator Vladimir Krstić Laci, te izdavač (i urednik knjige) Aleksandar Miljević, kuća "Dobrodetelj" i edicija "Dobro dete", koji su ovaj autorski dvojac već "testirali" tokom stvaranja knjige o srpskim junacima kroz istoriju, upravo od boja na Kosovu do - onog na Košarama.

Foto Privatna arhiva

Dvanaest istinitih (iako upravo filmskih) priča o junaštvu mladih vojnika koji su postali toliko moćan bedem da ga nije mogala probiti ni najjača vojska tog vremena, ispripovedao je rečju Bojić, a majstorskim akcionim ilustracijama "dopričao" legendarni Laci. A da mladi čitaoci dobiju potpuno tačan uvid u zbivanja i junačka dela, iz prve ruke saznaju kako je sprečen kopneni napad NATO na Kosovo i Metohiju tokom bombardovanja Srbije, kako je tek stotinak naših vojnika odbilo prvi udar nekoliko desetina puta jačeg neprijatelja, kako su srpske elitne jedinice mesecima vodile velike borbe za svaki pedalj naše zemlje, kako se borilo za slobodu uz svest da nema povlačenja, nema predaje - pobrinuo se, kao konsultant autora, pukovnik Ljubinko Đurković iz 125. motorizovane brigade koji je, imenovan za komandanta svih jedinica odbrane Košara, vodio 1.357 naših junaka.

- Kao, malo je reći, osećajan, zauvek vezan i ranjiv na temu Košara, oduševljen sam ovim poduhvatom koji je mnogo više od izdavačkog, koji će mlade generacije nadahnuti viteštvom i junaštvom i učiti ih da baštine prave vrednosti - kaže pukovnik Đurković koji je, kako veli, autorima naveo imena tek malog broja onih koji su telom, učinkom, sposobnošću viteški (od)branili svoju porodicu, otadžbinu, svetinje, pravoslavlje, svestan da su junaci ovih priča baš svi borci sa Košara, bili oni ovde imenovani ili ne.

- Porede je sa Termopilom, sa Cerskom, Kolubarskom, Kumanovskom bitkom, sa onom za ranjenike, no po mnogo čemu bitka na Košarama drugačija od svega do tada znanog i viđenog - smatra Đurković.

- Uporediva je možda najpre sa onim kada su 1912. pred Kumanovsku bitku, srpski vojnici pod komandom Kralja Aleksandra prispeli na obode svete srpske zemlje i mimo bilo kakve komande svi do jednog klekli, poljubili tu zemlju a zatim krenuli u juriš i osvojili je, oslobodili Kosovo. Jedini motiv svih tih vitezova, junaka, heroja, sadržan je u naredbi koju sam izustio u radio tog prvog od 67 dana, a koju je svih 1.357 boraca za mnom je ponovilo: "Nema povlačenja, nema predaje!", oni su dali zakletvu.

Foto Privatna arhiva

U nekom je trenutku, čak, pretpostavljena komanda naložila pregrupisavanje i povlačenje srpske vojske sa tih linija, no vojnici su to jednoglasno odbili uz reči da ni pedalj srpske zemlje neće pasti u neprijateljske ruke, otkriva pukovnik koji je te i takve vojnike - podvižnike vodio kroz svih 67 dana grčevite viteške borbe, vođene u nepovoljnim zemljišnim, vremenskim i borbenim uslovima, protiv napada neprijatelja daleko nadmoćnijeg u svakom smislu.

- Neizlečive ožiljke, bar 108 ožiljaka za svakog poginulog druga i bar još 265 ožiljaka za svaku tešku ranu i izgubljeni deo tela nosi svaki preživeli borac - dodaje Đurković.

- Košare su bitka koja i dalje traje, mnogima je od njih potrebna pomoć medicinska, ili finansijska. Dugujemo im to, jer živimo u blagodeti slobode za koju je njih 108 dalo svoje živote i ostavilo svoju nejač, dok je svih 1.357 pripadnika naše slobodarske, neuništive vojske bilo spremno na istu žrtvu.

U potpunosti se sa pukovnikom slaže i maestro iz Niša, Vladimir Krstić Laci, koji je jedinstvenim potezima svog pera oživeo one koji su životom svojim branili srpsku decu i porodice, u trenucima kada je u svim tim junacima (o)živeo veličanstveni duh kneza Lazara i Miloša Obilića.

- Ova knjiga čuva pamćenje o junaštvu i žrtvi, za istoriju, za budućnost, da se ne zaboravi ono što ne sme da se zaboravi - navodi Laci.

- Junakinja prethodne, knjige o heroinama Velikog rata, Flora Sands, iz svoje pozicije mogla je da kaže "Dužni ste samo da pamtite". Ipak, dužni smo i mnogo više, tim vojnicima koji su naši savremenici a koji su neustrašivo podneli nesvakidašnju žrtvu, položivši živote za slobodu svih nas poručujući nam da je sloboda iznad svega - zaslužili su svaku počast i pomoć. Zbog toga sam ovu knjigu ilustrovao iz duše, sa poštovanjem i ogromnim pijetetom prema ovim junacima, živim i preminulim, onima čija imena nisu pomenuta kao i onim imenovanima, poput Tibora Cerne koji se svesno žrtvovao, sa neverovatnim duhom osobe koja nije mogla da dopusti da mu saborci ginu.

Foto Privatna arhiva

Pisac teksta, istoričar Milan Bojić, kako se radi o temi koja sa odmakom manjim od tri decenije ne smatra istorijskom, ističe dragocenu pomoć učesnika bitke i pukovnika Đurkovića - jer, iako se jeste potrudio da priču prilagodi deci, dosledno se drži principa da i kao istoričar i u svakom drugom svojstvu govori samo istinu.

- Dugo je cela priča o Košarama predstavljala bezmalo tabu, tek se odnedavno ove teme otvaraju i primećuje se drugačiji odnos - veli Bojić. Istorija jeste, kako reče Tacit, učiteljica života, a nažalost - istorija se i ponavlja, onima koji ne pamte. Doživeli smo, dopustili, kao narod, da vojnici koji su u Velikom ratu učinili nezamislive podvige docnije prose po ulicama, ne bismo smeli da zaboravimo ove savremene junake čije podvižništvo nije ništa manje. Da se prvih dana tek njih stotinak, 110 golobradih mladića (iz 53. graničnog bataljona), odlučno suprotstavi sili od skoro dve hiljade pripadnika najmoćnije vojske sveta u tom trenutku, čija su OVK teroristi bili tek udarna pesnica - to je nepojmljivo junaštvo. Potom im se pridružuje 125. motorizovana koja se proslavila herojstvom, i druge jedinice... Sve te istinite priče o njima nose pouke o hrabrosti i ljubavi prema otadžbini, koje smo nastojali da prenesemo mladim čitaocima.

Duhovna glad

MEĐU publikom se, već posle knjige o srpskim herojima kroz istoriju, osetila duhovna glad za tom vrstom sadržaja - smatra Milan Bojić. - Mi smo se samo potrudili da ove svevremene pouke i priče o istinskom junaštvu boraca sa Košara učinimo zanimljivima deci odrasloj u eri tehonologije.

Pogledajte više