TEMATSKA POSTAVKA DKSG "OVO NIJE RAT": Oslobođenje duha i zemlje

M.A.K. 08. 12. 2021. u 18:01

IZLOŽBA "Ovo nije rad" - Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu, kustoskinja Emilie Epštajn i Ane Knežević, biće otvorena do 22. decembra, a rezultat  je saradnje Doma kulture Studentski grad ( u kome se i održava) i Muzeja afričke umetnosti.

Foto promo DKSG

Nerposeredni povod za ovu postavku je Festival Alternative film/video, koji je ove godine u znaku Nesvrstanih, i traje od 8. do 12. decembra.
Deo izložbe je i fotografije koja je zabeležila susret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavisnost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela "Alžir do nezavisnosti" u kome on kao istoričar i novinar daje svoj, ali i kolektivni jugoslovenski doprinos ovoj velikoj borbi. Pored kadrova iz filma "Bitka za Alžir" , postavku čine i časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike. Stručni saradnik na identifikaciji fotografija je bio Bedredin Bouajša.

Pogledajte više