ZANAT U SRŽI UMETNOSTI: Izložba Bobana Savića Geta u Muzeju primenjene umetnosti

M. KRALj

07. 12. 2021. u 13:27

IZLOŽBENI prostor u prizemlju i Galerija "Anastas", na prvom spratu Muzeja primenjene umetnosti, od sutra će ugostiti postavku "GETO: Sve, sve, ali zanat", autorski projekat Marije Ristić, posvećen stvaralaštvu svestranog ilustratora i akademskog slikara Bobana Savića Geta (1972).

Foto "Makondo"

Izložba se realizuje u okviru Salona savremene primenjene umetnosti, a kustos-koordinator je Slobodan Jovanović, viši kustos MPU.

Izbor obuhvata radove od onih najranijih, iz školskih dana, preko studija na beogradskom FPU i prvih ilustracija za "Politikin Zabavnik", sve do aktuelnih dela iz raznovrsnih oblasti primenjenih umetnosti, od kojih su neka nastala upotrebom digitalnih tehnologija. Na taj način sumirana su i dostignuća iz nekoliko kreativnih oblasti kojima se Geto bavi: ilustracije, stripa, koncept-arta, karakter-dizajna, scenografije.

Autorka izložbe Marija Ristić ističe da na Getovim radovima "kičmu" likovne strukture čini čvrst, precizan crtež, koji crta čak i četkicama:

- Naslov narodne novele "Sve, sve, ali zanat" možda najbolje pojašnjava Getov kreativni kredo. Njegove "rukotvorine" svedoče da je crtež osnova slikarskog zanata, i da bez veštog crteža nema ni uspele ilustracije.

Foto "Makondo"

Pred kraj prve godine fakulteta, 1993, počeo je da objavljuje ilustracije u "Politikinom zabavniku", gde je odgovorajući na raznovrsne izazove, gradio svoj prepoznatljivi likovni idiom:

- Svoj razvijeni izraz Getov rad poprima u rubrici naučnofantastičnih priča, koje je, na zahtev samih pisaca, s vremenom sve češće dobijao na ilustrovanje - napominje Ristićeva, dodajući da o tome svedoči i mali grafički presedan koji je načinio prilikom rada na ilustraciji priče "Hrizoberil", gde je u sklopu kompozicije "iscrtao" i naslov priče.

Foto "Makondo"

Kada je reč o ilustraciji knjiga, u Savićevom opusu posebno mesto ima "Galeb Džonatan Livingston" Ričarda Baha, a zbog sklonosti ka pripovedanju slikama, strip predstavlja značajni deo njegovog stvaralaštva. Stripove je objavljivao u časopisima "Tron", Strip Mania, "Bager", gostovao u serijalu "Tajna istorija", radio na strip-albumu "Hijeronimus Boš", iz serijala "Red Haosa", kod francuskog izdavača "Delkur", čime se svrtao među istaknute svetske strip-autore. Njegov stilizovani vitez opremljen perom i četkicom, postao je pre dve godine zaštitni znak Salona stripa u Beogradu.

Foto "Makondo"

Na sutrašnjem otvaranju, u 19 časova, govoriće Zefirino Grasi, glavni i odgovorni urednik "Zabavnika" i glumac Tihomir Stanić, a resital na violončelu izvešće Aleksandra Bengin. Stručna vođenja kroz izložbu biće organizovana subotom u 13 časova.

Foto "Makondo"

Pogledajte više