MUZIČKIM TALENTIMA ULEPŠAVAMO SVET: Gitaristkinja i kompozitorka Maja le Ru Obradović o koncertu koji organizuje na Kolarcu

Ana Popadić

07. 12. 2021. u 09:37

GITARISTKINjA i srpsko-švajcarska kompozitorka Maja le Ru Obradović, nosilac francuskog Ordena viteza umetnosti i književnosti, mnoštvu svojih interesovanja i zanimanja sada je dodala još jedno, producentsko - rešila je da se posveti promociji mladih muzičkih talenata kakvih je, po njenim rečima, mnogo.

Foto Privatna arhiva

Ova dama, koja se školovala i živela u Švajcarskoj, odakle je započela njena svetska karijera gitaristkinje, na Kolarcu, 11. decembra, organizuje koncert Švajcarca Johana Šmita (1990), pobednika prestižnog takmičenja Guitar Foundation of America, sa Orkestrom Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Talentovani mladi umetnici na Kolarcu će svirati Majinu kompoziciju "Balada magične doline", za gitaru i orkestar, kao i dela srpskih kompozitora Konstantina Babića Suita Giocosa i "Kolo" Aleksandra Vujića.

- Na ovom koncertu se prepliće puno lepih i važnih stvari u mom životu. Prvo, mladi talenti iz škole u Ćupriji. Prvi put sam ih čula pre nekoliko godina na Kolarcu kada su svirali "Kolo" mog dragog prijatelja i saradnika, profesora Vujića. Ceo život sam provela u inostranstvu, tako da nisam znala za tu školu, ali sam bila fascinirana njihovim talentom. S druge strane, Johan Šmit je učenik mog nekadašnjeg profesora Dagoberta Linaresa, sa kojim sam kasnije nastupala u triju gitara. Johana sam viđala na časovima kod Dagoberta još kao tinejdžera. Tako se rodila ideja da spojim te mlade talente. Na tom koncertu su zajedno sve moje ljubavi - mladi umetnici, moje kompozicije, moji prijatelji, moje dve države - objašnjava, za "Novosti", Maja le Ru Obradović.

Foto Z. Jovanović

Iza nje je višedecenijska karijera, solo gitarski nastupi sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Londona ili Mocarteum orkestrom iz Salcburga, veliki broj koncerata širom sveta sa gitarskim triom koji su, uz Maju, činili njen profesor Dagoberto Linares i Rajmon Migi. Ipak, dodaje Maja, "posve poseban osećaj je kada na pozornici neki mladi umetnici izvode delo koje je ona komponovala".

- Čast mi je što će moja muzika imati te divne, mlade ambasadore koji izvode kompoziciju na neki svoj način. Johan i deca će pre nastupa na Kolarcu, 9. decembra održati koncert u Ćupriji - najavljuje Maja i potom dodaje. - Ono što povezuje tri srpska kompozitora, mene, Babića i Vujića, čija će se dela izvoditi na koncertu, je što inspiraciju pronalazimo u našim korenima, folkloru, ali je odjek tog nasleđa u našoj muzici bitno drugačiji.

Maja le Ru objašnjava da su njene kompozicije veoma komunikativne i da ne bi mogla da piše eksperimentalnu muziku. Njena muzika, iako nije namenski pisana kao filmska, zbog svoje slikovitosti korišćena je u nekoliko filmova. Komponovala je po stihovima, po bajkama, a prema njenoj "Maloj sviti za princa" za solo gitaru, inspirisanoj novelom "Mali princ" Sent Egziperija, napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja, između ostalog, i u Srbiji, sa Tamarom Dragičević na sceni.

Sa profesorom Aleksandrom Vujićem, Foto Privatna arhiva

Na naše pitanje da li je mladim talentima danas put obrazovanja i karijere lakši ili teži nego što je bio njenoj generaciji, Maja odgovara:

- Optimista sam po prirodi i verujem u bolja vremena. Kada sam videla koliko je bivših učenika iz škole u Ćupriji u velikim evropskim orkestrima, koji je njihov nivo i na koje prestižne akademije su primljeni, onda shvatite da postoji svet muzike koji zna da prepozna talente. Nijedan životni put nije lak, ali ta će deca imati odlične startne pozicije. Prijatelj koji predaje na akademiji u Parizu kaže da je većina njegovih studenata iz Azije, jer evropska deca nisu spremna na toliki rad i odricanja. Ne može se "malo svirati" ako vam je muzika buduća profesija. A deca u Ćupriji to znaju i razumeju, i zato postaju vrhunski umetnici. Zato je važno reći da nije sve u svetu bolje nego kod nas.

Maja kaže da joj je žao što ti talenti ne ostaju u Srbiji, već ih kao muzički dar "poklanjamo" inostranstvu.

- Ipak, ako gledamo s lepše strane, oni postaju najbolji ambasadori naše zemlje. A i muzičari uvek imaju želju da upoznaju nove umetničke sredine, druge profesore i druge metode rada, pa se iz tog razloga školuju u sredinama različitim od njihovih matičnih.

Maja le Ru Obradović, Dagoberto Linares i Rajmon Migi, Foto Privatna arhiva

Kada je bila mlađa često su joj govorili da je srećna što radi posao koji voli, a ona je u sebi mislila "nije to sreća, nego to što se od desete godine nisam digla sa stolice".

- Sada, pak, znam da zaista imam puno sreće. Svaki put kada imam koncert, kada neko izvodi delo koje sam komponovala ili kada organizujem koncerte za druge to me čini srećnom. Muzika je moja velika radost.

Nova dela za prestonicu kulture

UMETNICA trenutno komponuje dva dela koja su joj naručena u sklopu projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022" .

- Biće organizovan koncert u sinagogi na kojem će se izvoditi moje dve kompozicije. Jedno delo je inspirisano sa srpskim pesmama, dok je drugo, namenjeno za kvartet vokalni, klavir, čelo i flautu inspirisano Dositejem Obradovićem. Čitam njegova dela i ono što je napisano o njemu kako bih ušla u to vreme, u njegov život. Volim kada dobijem "domaći zadatak", jer onda istražujem novu tematiku, uzimam neki novi muzički materijal koji drugačije, verovatno, ne bih upotrebila - kaže Maja.

Pogledajte više