NEUMORNI RIZNIČAR TEATRA: Preminuo dr Petar Volk (1931-2021), nekadašnji upravnik JDP

V. V. S.

05. 12. 2021. u 20:10

U BEOGRADU je, u 91. godini, preminuo dr Petar Volk, nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta i jedan od osnivača Festa, srpski pozorišni i filmski kritičar.

Petar Volk / Foto Katarina Mihajlović

Vest o njegovoj smrti objavila je njegova kći Maja Volk, redovni profesor FDU, koja je uz očevu fotografiju iz mladosti ostavila poruku:

"To je bio moj tata kakvog ću ga pamtiti. Profesor doktor Petar Volk upravo je otišao na drugi svet...".

Rođen je 9. novembra 1931. godine u Bosanskom Petrovcu. Posle završetka Banjalučke gimnazije, studirao je u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu završio književnost. Školovanje je nastavio u Pragu, u kome je 1971. godine doktorirao filmsku i pozorišnu estetiku. Drugi doktorat iz oblasti teorije filma uradio je na beogradskom Univerzitetu umetnosti 1986. godine. Jedno vreme u Sarajevu radio je kao dramaturg i kritičar, a potom se preselio u Beograd.

Volk je, između ostalog, bio i direktor Festivala jugoslovenskog filma i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, kada je pokrenuo časopis "Teatron". Za vreme njegovog mandata u JDP u ovu kuću dolazili su i ugledni strani reditelji - Franko Zafireli iz Italije, Tavstanogov iz Rusije, Ježi Jarocki iz Poljske. U istom tom periodu realizovana su i uspešna gostovanja JDP u inostranstvu. Predstave "Vasa Železnova", "Dundo Maroje" i "Pučina" gostuju u Moskvi i Lenjingradu, "Otelo" i "Dundo Maroje" u berlinskom Dojčes teatru, a "Šamar" u Drezdenu.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu bio je redovni profesor i šef Katedre za teoriju i istoriju, predsednik upravnog odbora Instituta za film. Objavio je šezdesetak knjiga, među kojima su i one o glumačkim velikanima Milivoju Živanoviću, Dobrici Milutinoviću, Žanki Stokić. Posebno se posvetio istoriji teatra na ovim prostorima, od prve polovine 19. veka do savremenog pozorišta.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i Oktobarska nagrada grada Beograda. Bio je u braku sa glumicom Mirjanom Kodžić, s kojom je dobio ćerku Maju Volk.

Pogledajte više