NAŠE "SPORTSKO SRCE": U Zvezdara teatru najavljena jubilarna devedeseta premijera

V. V. S.

02. 12. 2021. u 07:54

JUBILARNA, devedeseta premijera "Zvezdara teatra" na repertoaru kuće je 4. decembra: drama "Sportsko srce" Đorđa Milosavljevića biće izvedena na sceni "Danilo Bata Stojković", u rediteljskoj postavci Milana Karadžića.

Foto J. Simović

- Ovaj komad je, uslovno govoreći, sportska priča. A, zapravo, je priča koja će se od finalne utakmice svetskog prvenstva pretvoriti u utakmicu našeg mentaliteta i naravi i svega što optrećuje ovaj, takozvani, region. Fudbal je povod, dok je suština nešto sasvim drugo, što doživljavamo svaki dan. Sport (koji je najuticajniji i najincidentniji) ubrzo se pretvara u politiku, kao što se kod nas manje-više sve ispolitizuje - kaže povodom nove predstave u Zvezdara teatru direktor Dušan Kovačević.

Pisac Đorđe Milosavljević objasnio je da je ideja za tekst zaista nastala u vreme kada se igrala finalna utakmica između Francuske i Hrvatske, ističući da će se pred publikom naći drama o "jednom prezrenom, osramoćenom i odbačenom ocu, njegovoj otuđenoj ćerki, kumu očajnom do destruktivnosti, advokatici razočaranoj do mahnitosti, kao i ćerkinom momku, odraslom na Dedinju..."

- Imao sam odličan tekst i sjajnu ekipu. Volim jaku emociju i smeh, a ovde ih ima, i humora i tragedije. Nadam se da će publika uživati onoliko koliko sam i ja, dok sam radio na predstavi - rekao je Karadžić.

- Ono što me najviše privuklo ovom komadu je sudar različitih svetova, autentičnost likova i raspon od tragičnog do komičnog u priči. Sukobljavaju se jedan pretenciozan, snobovski, umišljen svet sa stradalnim, ali autentičnim svetom skorojevića, što istovremeno proizvodi i tragične i komične efekte. Preokreti u sudbini likova su više nego izazovni za glumce..

GLUMAČKA EKIPA

LIK Branka Macure u predstavi "Sportsko srce" igra Milutin Mima Karadžić, a njegovu ćerku Nina Nešković:

- Srećna sam da pozorište živi i u ovim teškim vremenima. Ovo je topla, ljudska priča koju će i publika osetiti - dodala je Nina.

U predstavi igraju i Aleksandra Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović. Prve reprize su 7, 22. i 24. decembra.

Pogledajte više