"KOMPOZICIJA II" - HIT U MILANU: Čuvena slika Pita Mondrijana iz Narodnog muzeja na međunarodnoj izložbi

M. A. K.

29. 11. 2021. u 10:42

REMEK-delo Pita Mondrijana "Kompozicija II", nastalo 1929. godine, koje se čuva u našem Narodnom muzeju, od prošle nedelje deo je međunarodne postavke, koja se pod nazivom "Od figuracije do apstrakcije" odvija u muzeju MUDEC - Museo delle Culture u Milanu.

Platno iz Beograda u muzeju MUDEC, Foto Facebook / Narodni muzej

Ova izložba posvećena evoluciji slikarstva Pita Mondrijana, realizovana je u saradnji sa Kunstmuzejem iz Haga, iz čije kolekcije je izloženo 60 radova holandskog autora koji je u prvoj polovini 20. veka menjao tokove umetnosti.

Ovo je prva izložba u Milanu koja je u potpunosti posvećena delima Mondrijana, prateći evoluciju njegovog stvaralaštva, od tradicionalnog holandskog pejzaža do jedinstvenog stila koji je stvorio i po njemu postao prepoznatljiv širom planete. Tema na kojoj će autori postavke pokazati Modrijanov preobražaj od figuracije ka apstrakciji je upravo - pejzaž.

Slika "Kompozicija II", koja je dobila značajno mesto i na internet stranici muzeja MUDEC, u najavi celog projekta, dobijena je pre više od 80 godina na poklon od Holandije u ime razvoja saradnje. Bila je deo donacija od 42 rada i deo šire ekonomske i kulturne saradnje, pa je tako Narodni muzej postao jedna od prvih institucija u svetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Mondrijana iz neoklasticističke faze.

Pogledajte više