MUZIKA KAO DAR SUDBINE: Izložba u čast kompozitorke LJubice Marić u Udruženju "Kornjača"

M. A. K.

29. 11. 2021. u 05:00

SVAKI slučajni zvuk koji ispunim muzikom - on je dar sudbine. Samo u hrabrosti za istinitost vidim mogućnost za duboki mir i izdržljivost.

Detalj iz dela Ljubice Radović, Foto Promo Udruženje "Kornjača"

Patnja je vrhunac našeg bića - ko je izbegne, nije uspeo. Slikarstvo nas uči da slikamo očima.

U knjizi "Zapisi" ove misli zabeležila je akademik i profesor Ljubica Marić (1909-2003). Prvoj našoj školovanoj kompozitorki i jednoj od prvih žena dirigenata u Evropi, posvećena je četvrta izložba iz ciklusa "Muzej žene, prve školovane žene Srbije", u Udruženju "Kornjača" na Dorćolu.

Pored komponovanja, navode organizatori, Ljubica Marić, bavila se slikanjem, vajanjem, pisanjem kratkih poetsko-filozofskih tekstova u formi tablica:

- Tablice, kao i priče, prepisivala je rukom u nekoliko primeraka i poklanjala ih prijateljima. Poslednjih godina života vodila je i dnevničke beleške.

Likovna postavka njoj u čast, predstaviće dela jedanaestoro umetnika, koja su upravo inspirisana muzikom. Reč je o radovima Aide Camović, Vanje Čanković, Dankice Petrovske, Dragana Ignjatova, Dragana Jovanovića, Zorice Jovanović Ignjatov, Ljubice Radović, Marije Solujić, Slavice Šalović Novaković, Teodore Nikolić i Tomice Radulovića.

Rad Dankice Petrovske, Foto Promo Udruženje "Kornjača"

Uz koncert u "Kornjači", koji je pratio otvaranje, u okviru projekta, planirana su još dva izvođenja dela Ljubice Marić: u legatu Josipa Slavenskog (8. decembra, u 19 časova) i uz MŠ "Mokranjac" (biće prenošen onlajn, 12. decembra, od 19 časova). Na programu će biti dela "Čarobnica" (sopran i klavir), "Pesma za flautu", "Stihovi iz Gorskog vijenca" (bariton i klavir) "Čudesni miligram" ( flauta i glas), "Iz tmine pojanje" (mecosopran i klavir) i "Torzo" (klavirski trio).

POHVALE I OD ŠOSTAKOVIČA

PIJANISTKINjA Jasmina Raković, organizatorka muzičkog dela programa, podseća kako je Dmitri Šostakovič rekao da je Ljubica Marić "upotrebila čitav arsenal savremene muzike da bi ostvarila visoki cilj. Ona govori iz dubine svoje duše, jasnim i impresivnim jezikom".

- Jasna i impresivna, Ljubica Marić svojim duhom, radoznalim za upoznavanje različitih dometa ljudskog stvaralaštva, ostaje zapamćena kao eterično biće u večnom pokretu između jave i sna - zaključuje Rakovićeva.

Pogledajte više