OD VELIKOG KORALNOG GREBENA DO VATRENE SILE: Vijasat Nejčr nas vodi u "divlju Australiju"

V. N.

29. 11. 2021. u 09:58

U NOVOM tematskom bloku "Divlja Australija", koji na kanalu "Vijasat Nejčr" počinje da se prikazuje od srede, 1. decembra, u 18.00, odajemo posebnu počast prirodi Australije.

Foto Vajasat

Kroz niz dokumentarnih emisija koje će nam otkriti sva lica najsuvljeg kontinenta na svetu, sa Dejvidom Atenborouom posetićemo Veliki koralni greben, srešćemo se sa misterioznim i opasnim životinjama australijske divljine, a zatim ćemo se vratiti kroz vreme i istražiti praistorijsku Australiju.

Otkrićemo koji su sve faktori uticali na divlji svet ovog kontinenta - od poseta turista koji za sobom ostavljaju ekološku pustoš, preko gradnje velikih gradova na retkim rečnim tokovima koji siromašnoj australijskoj prirodi daju život, do krivolova koji u opasnost dovodi raznovrsan životinjski svet.

U okviru specijala posvećenom Australiji čeka nas i premijera emisije "Posle požara - oporavak australijske prirode", koja će na programu "Vijasat Nejčr" biti emitovana u nedelju, 5. decembra, u 18.00.

Emisije obiluju video zapisima koji gledaoce ostavljaju bez daha, a koji nas uz pojašnjenja eksperata vode na uzbudljivo putovanje kroz prirodni svet.

Foto Vajasat

Australijska fauna ima dugu i impresivnu istoriju preživljavanja, zapisanu u svojoj prošlosti. Vatra je sila koja je oblikovala prirodu Australije. Kako je sezona šumskih požara 2019. brutalno jasno pokazala, klimatske promene povećavaju obim i intenzitet šumskih požara. Ovaj dokumentarac prikazuje dugoročni oporavak divljeg sveta posle ogromne katastrofe, kroz priče o nadi, ljudskoj intervenciji i otpornosti.

Serijal pruža važnu poruku da moramo da štitimo našu životnu sredinu i preduzmemo nešto radi održavanja biodiverziteta na našoj planeti, i to pre nego što bude prekasno.

 
Pogledajte više