DOM DOSTOJEVSKOG NA TRI SPRATA: Povodom 200 godina od rođenja genijalnog ruskog pisca, u Moskvi otvoren restaurirani muzej

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

21. 11. 2021. u 12:27

POSLE dve godine restauracije i širenja izložbenog prostora, u Moskvi je ponovo otvoren muzej "Moskovski dom Dostojevskog". U prošlosti je taj muzej zauzimao jednu prostoriju, a sada čak tri sprata severnog krila bivše Marijinske bolnice za siromašne. Piščev otac je bio lekar i radio je u toj bolnici pa je tamo Fjodor Mihajlovič Dostojevski proveo godine detinjstva, od 1823. do 1837. Pokraj bolnice je bilo groblje za skitnice i samoubice.

Foto pres-služba administracii prezidenta RF/kremlin.ru

Fjodor je bio drugo dete od ukupno osmoro. Zabeleženo je da ga je majka učila da čita na knjizi "Sto četiri svete priče iz Starog i Novog zaveta". Noću je tu sobu gde su živeli Dostojevski osvetljavalo samo nekoliko sveća.

Otvaranje muzeja je dobilo veliki publicitet jer je prisustvovao predsednik Rusije Vladimir Putin, a 200. godišnjica rođenja velikog ruskog pisca slavi se i u drugim zemljama jer je Unesko 2021. proglasio godinom Dostojevskog. Oduševljen novom postavkom i muzejom, Putin je u knjizi uglednih posetilaca napisao: "Veliko hvala organizatorima i onima koji su sačuvali sećanje na Fjodora Mihajloviča Dostojevskog - genijalnog mislioca i patriotu Rusije".

Muzej Dostojevskog u Moskvi prvobitno je otvoren u krilu bolnice za siromašne 1928. Sve je bilo originalno kao u vreme dok je tamo kao dečak živeo sa roditeljima. Kasnije je, 1980, muzej uređen na osnovu memoara mlađeg brata Dostojevskog koji je detaljno opisao stan u kojem su živeli. Osim nameštaja tamo su portreti roditelja i predaka.

Zbirka je podeljenja u tri osnovna tematska bloka. Prvi deo je moskovsko detinjstvo Fjodora Dostojevskog. Druga tematska celina je "Sudbina pisca Dostojevskog", a treća "Čitalačka sudbina dela Dostojevskog".

Ranije je muzej Dostojevskog u Moskvi zauzimao samo jedan sprat, ali je 2019. odlučeno da se cela zgrada bivše bolnice preda Državnom muzeju istorije ruske literature, u čijem je sastavu i "Moskovski dom Dostojevskog". Na trećem spratu je deo izložbe koja se može nazvati "Dostojevski posle Dostojevskog". U tom delu se vidi kako razna pokolenja čitalaca prihvataju dela velikog pisca - od pisaca, umetnika, režisera... To je pokazano i u multimedijalnoj postavci.

U muzeju Dostojevskog u Moskvi sada postoji pozorišna dvorana u kojoj se mogu održavati i predavanja, naučne diskusije, muzičke večeri.

- Nadam se da smo stvorili prijatno mesto gde će posetioci dolaziti ne samo jednom. Verujemo da će osim đačkih ekskurzija muzej posećivati i poklonici dela velikog pisca - kaže direktor "Moskovskog doma Dostojevskog" Pavel Fokin.

U muzeju su stvari koje do sada nikada nisu pokazivane u takvom obimu. Primera radi, tamo je kolekcija crnog flora koje je posle sahrane sačuvala Ana Grigorijevna, druga supruga Dostojevskog. One su restaurirane i nalaze u jednoj od dvorana posvećenog sećanju Ani Grigorijevnoj. Posetioci će imati priliku da pročitaju i čuju kako se Dostojevski upoznao sa suprugom Anom. Njegova druga supruga je počela da se bavi porodičnim finansijama i bio je to kraj njegovom kockanju. U tom delu se može saznati kako je stvaran roman "Kockar" i kako je strastveni igrač prestao da igra na ruletu. Pritisnut besparicom, Dostojevski je potpisao ugovor da za kratko vreme napiše roman kako bi mogao da vrati dugove. Diktirao je ženi, koja je bila stenograf, i on je završio rukopis za samo 26 dana. Pod pritiskom voljene žene 1871. odlučio je da prestane se kockarskim životom.

Ana Grigorijevna je čuvala stvari koje imaju veze sa piscem. Sačuvala je i lovorov venac koji su mu dali oduševljeni čitaoci posle njegovog govora na otvaranju spomenika Puškinu. Dostojevski je tada kazao da ako narod Rusije ne shvata Puškina, shvatiće ga kasnije. U muzeju su i originalne fotografije, a takođe se mogu videti knjige Dostojevskog koje su štampane za njegovog života.

Talentu Dostojevskog se divio i divi celi svet. Njegova dela prevedena su na 177 jezika. Takođe je napravljeno više od 200 ekranizacija, a prva je napravljena 1909. Za poslednjih deset godina samo u Rusiji knjige su mu štampane u tiražu od 4,33 miliona primeraka.

PRAZNOVANjE ŠIROM RUSIJE

UKAZOM predsednika Rusije 200. godišnjica rođenja Dostojevskog se praznuje ne samo u Moskvi i Sankt Peterburgu već i u drugim mestima gde je živeo taj veliki pisac. Tako će se prigodne manifestacije održati i u Omsku, Novgorodskoj oblasti i selu Darovom u Podmoskovlju, Novokuznjecku, Staroj Rusi. U gradu Omsku je Dostojevski četiri godine bio u zatvoru zbog toga što je bio član revolucionarne grupe Petraševskog. Prvo je Dostojevski osuđen na smrtnu kaznu, ali ga je car pomilovao.

FROJD I NIČE

MESTO Dostojevskog u književnosti je uz Šekspira, govorio je Sigmund Frojd. A Fridrih Niče je tvrdio da je Dostojevski jedini psiholog od kojeg je imao šta da nauči.

Pogledajte više