OGLEDALO LJUDSKE PRIRODE: Nušićeva "Vlast" sutra premijerno na sceni Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

16. 11. 2021. u 11:28

PREDSTAVA "Vlast" (u podnaslovu "I sva njena nedela") Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Milana Neškovića - sutra će premijerno biti izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Scena iz predstave "Vlast", Foto Narodno pozorište

Poslednja i nezavršena drama našeg slavnog komediografa Branislava Nušića, odigrana je prvi put godinu dana posle njegove smrti, u znak sećanja na velikog pisca koji je jedno vreme i rukovodio teatrom na Trgu republike.

Uz opšte uvreženo mišljenje da su svi Nušićevi komadi, zapravo, priča o vlasti, Nešković je tridesetak uloga "podelio" ansamblu sa šestoro glumaca, uvrstivši u predstavu i "najkomičnije scene iz drugih piščevih komada".

- Kao što je Nušić u mnogim svojim komadima obrađivao temu vlasti iz različitih aspekata, tako sam i ja samo uzimao delove njegovih komedija koje obrađuju taj fenomen i igrao se, dodavajući replike iz različitih situacija novim likovima. Pozorište jeste igra, možete samo zamisliti količinu izazova i inspiracije - istakao je Nešković u najavi svog novog (četvrtog) naslova, na repertoaru nacionalnog teatra.

Ivan Bosiljčić i Nikola Rakočević, Foto Narodno pozorište

U ulozi Arse na sceni će se pojaviti Aleksandar Srećković koji je veoma zadovoljan "intenzivnim radom u radosnoj atmosferi", dok je Vanja Ejdus (Mara) naglasila da će se pred gledaocima naći predstava koja ima "smisao i misao, bogata glumačkom igrom kao i vrhunskim dometima vizuelne umetnosti".

- Smatram da je svaka vlast neutralna, samo od ljudske prirode zavisi da li će postati nešto grozno ili korisno - naglašava Ivan Bosiljčić, kome je u predstavi pripala uloga Svetozara.

- Zato i mislim da je tema komada ljudska priroda. Vlast nije samo u državi, ima je i u porodici, u ljubavnim i drugim odnosima. Ovo je ozbiljna i duhovita priča o ljudskoj prirodi, koja svima predstavlja ogledalo: za nekog krivo, prljavo ili čisto...

U "Vlasti" će se okušati i Nikola Rakočević, Zorana Bećić i gost iz Subotice, mladi Dimitrije Dinić. Dramaturg je Tijana Grumić, kostimograf Marina Medenica, scenograf Andreja Rondović, dok je lutke bila zadužena Marija Tavčar.

Umetnički zanati

- PROŠLE godine kostime je radilo jedanaest krojača, sada ih je znatno manje. Nažalost, zapuštaju se umetnički zanati bez kojih ne može ni da nastane dobar kostim. Ne znam šta ostaje sledećoj generaciji - naglasila je, između ostalog, Marina Medenica.

Pogledajte više