PUTIN NA IZLOŽBI O DOSTOJEVSKOM: U Rusiji prigodno obeležena 200. godišnjica rođenja velikog pisca i mislioca

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 11. 2021. u 22:59

Povodom 200. godišnjice rođenja velikog ruskog pisca i mislioca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u Moskvi je otvorena izložba o životu i stvaralaštvu tog pisca čija se dela čitaju ne samo u najvećoj slovenskoj zemlji već širom sveta. Predsednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je u društvu ministarke kulture Olge Ljubimove posetio novootvoreni muzej "Moskovski dom Dostojevskog".

Putin i Ljubimova u novootvorenom muzeju / Foto Kremlin

Povodom jubileja obnovljen je muzejski centar pa je predsednik Rusije imao priliku da vidi kako izgleda nova postavka. Zbirka je podeljenja u tri osnovna tematska bloka. Prvi deo je "Moskovsko detinjstvo Fjodora Dostojevskog" druga tematska celina je "Sudbina pisca Dostojevskog", a treća "Čitalačka sudbina dela Dostojevskog".

Posle obilaska postavke i objašnjenja koje mu je dala ministarka Ljubimova, Putin je svoje utiske zapisao u knjizi posetilaca.

"Moskovski dom Dostojevskog" se nalazi u severnom delu Marijinske bolnice za sirotinju gde je pisac živeo od 1823. do 1837. Ranije je muzej Dostojevskog u Moskvi zauzimao samo jedan sprat, ali je 2019. odlučeno da se cela zgrada bivše bolnice preda Državnom muzeju istorije ruske literature, u čijem je sastavu i "Moskovski dom Dostojevskog". Otvaranje "Moskovskog doma Dostojevskog" je centralni događaj u okviru proslave 200. godišnjice rođenja velikog pisca.

Pogledajte više