GRAN PRI ZA „UPOTREBU ČOVEKA“: Večeras se završava 28. „Vršačka pozorišna jesen“

Jelena J. Baljak 07. 11. 2021. u 15:47

URUČENjEM nagrada ovogodišnjim dobitnicima večeras se spušta zavesa na tradicionalni 28. festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“.

Tvrđava grad teatar

Apsolutni pobednik festivala je predstava „Upotreba čoveka“ Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića.

Osim što je ispunila kriterijume stručnog žirija, osvojila je i srca vršačke publike, koja ih je nagradila najdužim ovacijama od svih predstava, koje su bile u takmičarskom delu festivala.

Ova drama, koja je nastala u koprodukciji Budva grad teatra, festivala Novi tvrđava teatar, Ist-vest centra Sarajevo i Ujvideki sinhaz iz Novog Sada, proglašena je najboljom predstavom u celosti, Boris Liješević je izabran za najboljeg reditelja, dok je Dušan Vukašinović osvojio nagradu „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca.

Najbolji glumac i glumica ovogodišnjeg festivala su Igor Greks i Minja Peković, oboje iz predstave „Kus petlić“ Aleksandra Popovića, koji je u režiji Milana Neškovića izvelo NP iz Subotice.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru otišla je u ruke domaćina – NP „Sterija“, za premijerno izvođenje Šekspirove komedije „Falstaf – vesele žene vindzorske“, u režiji Darijana Mihajlovića.

Reditelj Andrej Boka dobio je specijalnu nagradu za inventivni rediteljski postupak u Nuševićevoj predstavi „Ožalošćena porodica“, u produkciji NP Subotica na mađarskom jeziku.

Sve odluke žiri je doneo jednoglavno.

U čast nagrađenih, pozorište iz Zaječara večeras će izvesti Sterijinu „Pokondirenu tikvu“.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više