KATJA NA KOLARCU OTVARA BEMUS: Ovogodišnje izdanje beogradskih muzičkih svečanosti počinje sutra i traje dve nedelje

Ana Vojinović

31. 10. 2021. u 11:21

NASTUPOM gruzijske pijanistkinje Katje Bunijatišvili u Kolarčevoj zadužbini u ponedeljak, 1. novembra, od 20 sati, počinju 53. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

Foto. Z. Jovanović

Čuveni festival ove godine trajaće do 13. novembra, a tokom dve nedelje u nekoliko prestoničkih sala ugostiće neke od najvećih svetskih i domaćih umetnika, poput baritona Tomasa Hempsona, virtuoza na violončelu Denisa Šapovalova, pijaniste Aleksandra Madžara, soprane Aleksandru Janković i Draganu Radaković...

Umetnički direktor BEMUS dirigent Bojan Suđić na konferenciji za novinare istakao je da festival ove godine ima veoma kvalitetan program, kao i da je selekcija išla u pravcu reprezentativnosti i prepoznavanja kvaliteta BEMUS-a, i to ne samo kada je reč o našoj publici, već i o svetskom auditorijumu.

- Ove godine imamo dve velike svetske zvezde u naponu snage, pijanistkinju Katju Bunijatišvili i baritona Tomasa Hempsona - navodi Suđić.

Katja Bunijatišvili, Foto Privatna arhiva

- Katja je na neki način nova Marta Argerič i pijanističko ime koje zaista pleni u svetu. Nju čak i zastupa ista agencija kao i Martu. Ona će na otvaranju zajedno sa Beogradskom filharmonijom izvesti popularan koncert, sviraće Čajkovskog, Glinku, Rahmanjinova i siguran sam da će ovde biti dobar odziv publike. Hempson je jedan od najvećih pevača današnjice, čovek koji je obeležio koncertnu scenu poslednjih decenija 20, ali i prve decenije 21. veka. On je izuzetno aktivan i u dobroj je formi i izuzetno mi je drago što je na moju sugestiju prihvatio da njegov koncert ne bude koncert lakih nota, već sa ozbiljnim, klasičnim repertoarom. To će biti Verdi, Pučini, Mocart.

Popularni maestro iz programa izdvaja i nastupe naših pevačica, soprana, Aleksandre Janković i Dragane Radaković, koje će kao gosti programa, održati koncert zajedno sa Simfonijskim orkestrom i Horom RTS i Tomasom Hempsonom na Kolarcu 4. novembra.

- Svi ostali programi svakako ne zaostaju za ovima, tu su još i Ksenija Janković (violončelo) i Aleksandar Madžar (klavir) sa kojima nastupam poslednjih 30 godina na srpskoj muzičkoj sceni, zatim solista, Rus, Denis Šapovalov, jedan od najvećih svetskih virtuoza na violončelu, kao i Hor "Branko" iz Niša koji će imati koncert u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru - kaže Suđić.

Za svečanu završnicu festivala organizatori najavljuju u Malom pozorištu "Duško Radović" izvođenje prve opere za decu pod nazivom "Dečja soba" Milenka Živkovića, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO.

- "Dečja soba" je prva srpska opera za decu koja je prvi i jedni put izvedena 1941. godine - navodi Nataša Jović Trivić ispred MOTO.

- Ova opera kompozitora Milenka Živkovića nastala je po pričama Desanke Maksimović, što je jedini izlet naše velike poetese u operski fah. Na sceni će nastupiti mladi stvaraoci, reditelji, dirigenti, pevači, igrači i hor DKCB. Nama je to posebno značajno jer na ovaj način mladi izvođači vaspitavaju buduće generacije. Velika mi je čast da se ovaj BEMUS zatvara upravo sa simbolikom tog pogleda u budućnost.

Bojan Suđić, Foto Z. Jovanović

Milan Lazović, predsednik odbora BEMUS, rekao je da će ovogodišnji festival odati počast i nedavno preminulom direktoru Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu i nekadašnjem članu odbora Braci Petkoviću, koji nas je takođe napustio pre nekoliko meseci.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da se ove godine BEMUS održava u novembru zbog epidemije, ali da će se ubuduće takođe održavati u prvoj polovini ovog meseca, jer, kako je podvukao, veruju da je ovo deo godine kada ima više prostora za manifestaciju ovog tipa.

Direktor CEBEF Damir Handanović rekao je da će se koncerti održavati u Kolarčevoj zadužbini, Madlenijanumu, Malom pozorištu "Duško Radović" i kripti Hrama Svetog Save, i pozvao publiku da poseti festival.

Argeričeva uskoro u Srbiji

MAESTRO Bojan Suđić najavio je i da će u prestonicu uskoro doći i čuvena Marta Argerič, koja je lane trebalo da nastupi u Beogradu, ali je bolest sprečila:

- Nažalost, Marta je prošle godine zaista htela da dođe, a iako su mnogi govorili kako su znali da ona neće doći jer često otkazuje koncerte, ona se u poslednjem trenutku razbolela i nije mogla da doputuje. Mi smo i ove godine u pregovorima sa njom i nadam se da ćemo uspeti da je dovedemo čim se situacija malo stabilizuje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više