PUT KROZ KULTURNU MEMORIJU: U Narodnoj biblioteci predstavljena knjiga "kosovo i Metohija - stari putopisi"

D. Bt.

27. 10. 2021. u 19:09

KNjIGA "Kosovo i Metohija - stari putopisi", koju je priredila dr Ana Stišović Milovanović, a objavila je "Raška škola", u sredu je predstavljena u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Milisav Savić, Boško Suvajdžić i Ana Stišović Milovanović / Foto NBS

- Dajući reprezentativan presek putopisa i putopisne građe, od "Natpisa na mramornom stubu na Kosovu" despota Stefana Lazarevića do Rebeke Vest, znalački je priređena antologija reprezentativnih putopisnih izvora na Kosovu i Metohiji od srednjeg veka do naših dana. U obilju putopisne građe, priređivač je odabrao reprezentativne autore i odlomke i oblikovao knjigu koja predstavlja putovanje kroz našu kulturnu memoriju i, istovremeno, krajnje uzbudljivo pripovedačko štivo. Knjiga donosi niz uzbudljivih, a ponegde i potpuno zaboravljenih svedočanstava o prošlosti, istoriji i kulturi najosetljivijeg korpusa našeg nacionalnog bića - rekao je recenzent dr Boško Suvajdžić i posebno ukazao na značaj knjige "Kosovo" Branislava Nušića, konzula u Prištini.

Priređivač dr Ana Stišović Milovanović kaže da je namera bila susretanje sa nekadašnjim istorijskim, ali i modernim, percepiranjem mitskih predela Kosova i Metohije:

- U rasponu od pet vekova pisani su tekstovi iz pera različitih putopisaca iz Evrope i Srbije, koji nam pomažu da sagledamo sve što je bivalo i da shvatimo sve što sada živimo. Monografija obuhvata više od 30 putopisaca svetske i srpske provenijencije, čiji se doživljaji razlikuju, ali su svi saglasni u jednom. Istorija, kultura, niti i predanje, fascinantno su utkani u ono što Kosovo i Metohija danas jesu i trebalo bi da ostanu.

SAVIĆEVE FOTOGRAFIJE

"RAŠKA škola" nastavlja ediciju luksuznih monografija o putopisima. Objavljena je "Dolina srpskih kraljeva" (dvojezično), "Epska Srbija" i "Studenica i Ibarska dolina". Moj skroman doprinos ovoj knjizi je što sam neke tekstove preveo sa italijanskog i engleskog jezika i sve su fotografije u knjizi moje. Neke su veoma sveže, od pre tri, četiri meseca - rekao je, za "Novosti", urednik ove knjige Milisav Savić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više