MAGIČNA PRIVLAČNOST ČUDESNIH VIZIJA: Prvo Bijenale fantastike u prvoj nedelji na Kolarcu videlo više od 2.000 ljudi

Miljana Kralj

26. 10. 2021. u 09:11

PRVO Bijenale fantastike u Srbiji - festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog - koje se od 18. oktobra odvija u dve galerije Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, likovnoj i muzičkoj, samo u prvoj nedelji okupilo je čak 2.000 posetilaca.

Foto Privatna arhiva

Ovaj pionirski projekat Fondacije Mihajlović "Feniks", uz izložbu na kojoj je predstavljeno 36 umetničkih dela iz domena fantastike (stručni žiri ih je odabrao na konkusu, na koji je pristiglo 578 radova) podrazumeva i razgovore o ovom vidu izražavanja.

Do sada su održani veče sa dr Oliverom Tomićem, istoričarom umetnosti, i tribina "Upoznajte kolekcionare", dok je u četvrtak planirano predavanje "Naslednici grupe Mediala", a u subotu druženje sa dobitnicima nagrada Bijenala fantastike.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

U budućnosti će, prema rečima pokrovitelja predsednika Fondacije Mihajlović "Feniks" Miroslava Mihajlovića, manifestacija izaći iz lokalnih okvira, povezujući se sa drugim evropskim centrima fantastike. U poslednjih nekoliko decenija, kako u tekstu "Figuracija fantastikom uzvraća udarac" podseća dr Oliver Tomić, kritičari i kolekcionari podržavaju ovaj vizuelni izraz koji je prethodno, dugo bio marginalizovan.

- Ovo Bijenale je jedna takva pojava koja nastaje na tlu Srbije, u znaku figuracije i fantastike - naglašava Tomić.

- Iz pepela moderne proizvoljnosti koja je pretendovala na apsolut i, logično, završila u apsurdu, u punom sjaju ponovo se diže bogati dijapazon posebnosti koje teže univerzalnom, kroz figuraciju i fantastiku. Jer, krajnje je vreme da se sa pojma lepote skine ludačka košulja carevog novog odela, a reč umetnost vrati umeću, veštini da se ta lepota predstavi. Na izdisaju je centrifugalni "progres" usamljenih i uobraženih monada ka taštom ništavilu. Nasuprot tome, autentični slikari kao neponovljive ličnosti, svaki sa svoje unikalne pozicije, uputili su se ka skoro zaboravljenom Centru, koji je oduvek bio, jeste i biće u vekove vekova.

Prava fantastika nije eskapizam, niti bekstvo od stvarnosti, tvrdi Tomić:

- Ona ne proističe iz pukog nezadovoljstva manifestovanim svetom, nego je rezultat drugačijeg viđenja tog sveta. Pri tome, manifestaciju ne čini samo spoljašnja, fizička realnost u kojoj se čovek rađa, stvara i umire, nego i ona unutrašnja, psihička. U dubinama i širinama umetničke duše zaista postoje mesta, bića i stvari koji bogatstvom daleko prevazilaze sve što se može videti i sresti u gruboj pojavnosti. Od stilova i pravaca novijeg vremena tu riznicu su istraživali simbolizam, metafizičko slikarstvo i nadrealizam, a njima se mogu pridružiti i neki ekspresionisti. Na domaćoj sceni, u oblasti fantastike uputili su se kako pojedinci, Milena Pavlović-Barili, na primer, tako i grupa Mediala. Stoga se može reći da savremena fantastička figuracija ima bogato i raznovrsno zaleđe, a ako se u njega uključe drevne epohe, minule civilizacije i vanevropske kulture, taj izvor inspiracije postaje praktično neiscrpan - zaključuje istoričar umetnosti.

Foto Privatna arhiva

Jaletu nagrada za životno delo

NAGRADA za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru - Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru.
Odlukom žirija "Gran pri" pripao je profesoru Željku Đuroviću za delo "Zlatokrila", a nagrada "Perspektive", za najboljeg mladog stvaraoca, Veljku Valjareviću, za sliku "Pad". Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

Foto Privatna arhiva

Pogledajte više