SRPSKA PREMIJERA DOMAĆEG FILMA "KELTI": Delo Milice Tomović će prvi put biti prikazano na Festivalu autorskog filma

D. B. M. 25. 10. 2021. u 14:34

POSLE premijere u Berlinu i nagrade "Srce Sarajeva" za najbolju režiju na filmskom festivalu u Sarajevu, zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film "Kelti" rediteljke Milice Tomović imaće srpsku premijeru pred Beogradskom publikom u subotu, 27. novembra u Kombank dvorani, u okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa Festivala autorskog filma.

FOTO: Promo

Priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe cerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepburn je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.
Rediteljka je inspiraciju pronašla u želji da shvati trenutak kada je sve nepovratno pošlo naopako sa zemljom u kojoj smo rođeni - Jugoslavijom.

- Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajuci ih u jednu kucu i jedan dan, sa mogucnošcu da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji , sada kada sam dostigla njihove godine - rekla je Tomović.

Publiku 27. FAF-a ove godine očekuju još tri ostvarenja sa filmskog festivala u Kanu - "Memorija" reditelja Apičatponga Virasetakula, "Petrov u gripu" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova i izraelski film "Ahedino koleno" koji je režirao Nadav Lapid.

Pogledajte više