"STRAH I NADA" SADA VLADA: KPGT u novu sezonu ulazi kao gradska ustanova kulture sa komadom Kreca

V. Strugar

24. 10. 2021. u 15:21

PREDSTAVA "Strah i nada u Saveznoj Republici Nemačkoj" premijerno će biti izvedena danas, u režiji Ljubiše Ristića. Najavljena je kao "senzacionalno neobična drama najigranijeg pisca u istoriji nemačkog pozorišta dvadesetog veka, Franca Ksavera Kreca", pisca čije je 1973. godine "Seosko dvorište" dobilo prvu nagradu publike, ali i Gran pri VII Bitefa.

Foto V. Danilov

Na pitanje zašto se baš sada odlučio da postavi Kreca na pozorišnu scenu, Ristić za naš list kaže:

- Zato što je on bio najaktuelniji pisac sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a sada se društvena situacija u Evropi, čitavom svetu, pa i kod nas, dosta povezuje sa onim što se tada događalo: nesigurnošću u društvu, nezaposlenošću, ekonomskim problemima i drugo. To je veoma značajan i aktuelan komad. "Strah i nada u Saveznoj Republici Nemačkoj" su strah i nada u celoj Evropi, trenutno.

Kako dalje objašnjava reditelj, ovo je komad sastavljen od devetnaest drama sa jednim, dva ili tri lica, koje se igraju istovremeno (simultano), u devet stanova jedne zgrade koja je Savezna Republika Nemačka iz 1982. godine:

- Ali, neobično "liči" na svaku današnju evropsku, ili okolnu, ili ovdašnju državu, grad ili televizijsku "realnost" ili rijaliti. Za sat i petnaestak minuta svi Krecovi penzioneri, teroristi, pisci, direktorke banke, policajci, nezaposleni, kasirke iz "Lidla", glumice aktivistkinje, mađarski emigranti iz 1956, fotografi i modeli, turski begunci od smrtne kazne i ostali - žive svoj evropski život na klasičnoj pozornici aristotelovskog jedinstva mesta, vremena i radnje.

Kako ističu u programu, KPGT igra ovu predstavu kao Ristićevu simultanku "Tako, tako" iz ljubljanske Pekarne 1974, simultano i na jednoj sceni, jer je Krec napisao, opisujući scenografiju, da mu se, dok je pisao, činilo da svi stoje na prozorima i da bi hteli da polete...

Foto P. Mitić

Takođe, uz najavu novog naslova na repertoaru, podsećaju da u 43. sezonu KPGT ulaze u simbiozi sa Pozorištem KPGT, gradskom Ustanovom kulture, prvi put u svojoj dugoj istoriji - sa institucionalnom podrškom i osloncem na sredstva koja će novoformiranoj Ustanovi kulture redovno obezbeđivati osnivač, Grad Beograd.

"Kako su ta sredstva, bar u početku, ograničena i dovoljna samo za jedan deo programskih aktivnosti i materijalnih troškova, KPGT će i dalje morati, kao nezavisna produkcija, da obezbedi uslove za rad na novim predstavama, širi program i veći broj izvođenja svojih starih i novih predstava, podjednako."

Odlukom Grada Beograda će se, zapravo, desetak i više hektara kompleksa "Stare šećerane" na Čukarici, pretvoriti u najveći kulturni centar, središte novih i mladih umetnosti i umetničkih pokreta Srbije i sveta.

Iz KPG poručuju da će tako "posle 25 godina borbe sa svim i svačim da se sačuva Šećerana, kapitalni, zakonom zaštićeni, spomenik kulture - od devastacije, rušenja i pretvaranja u komercijalne kvadrate skupih stanova, kockarnica i kafana - ono postati jezgro, nukleus, prvi korak u stvaranju i razvoju budućeg kulturnog središta, prvi sadržaj u nizu sličnih koji će nastajati uz podršku i po planovima Grada i Republike.

GALERIJA, BIBLIOTEKA...

USTANOVA kulture Pozorište KPGT formirana je bez repertoara, ansambla, zaposlenih glumaca, tehničara, opreme, rasvete i ostale tehnike, a KPGT stavlja na raspolaganje repertoar, umetnike i tehničare, opremu i "svoju istoriju pre svega i iznad svega". U budućem kulturnom centru KPGT će biti samo jedno od više pozorišta, koncertnih dvorana, opere, baletskih sala, galerija, biblioteka, art bioskopa, fešn i IT habova...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više