"ALEKSA ŠANTIĆ" ZA NEGRIŠORCA: U Mostaru zatvorena 102. manifestacija posvećena velikom poeti

J. SIMIĆ

18. 10. 2021. u 15:21

PREDSEDNIKU Matice srpske u Novom Sadu prof. dr Draganu Staniću koji je u svetu književnosti poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac, na završnoj večeri 102. "Šantićevih večeri poezije" u Mostaru, uručena je književna nagrada "Aleksa Šantić".

Priznanje uručeno na zatvaranju "Šantićevih večeri poezije" , Foto: SPKD "Prosveta" GO Mostar

Priznanje mu je dodeljeno za knjigu "Ogledala oka nedremana".

Manifestaciju kulture "Šantićeve večeri poezije", kojom se u pesnikovom rodnom gradu čuva sećanje na njegov lik i delo, organizuju Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosveta - Gradski odbor Mostar i Srpsko pevačko i kulturno-umetničko društvo "Gusle".

Ova nagrada dodeljuju se svake tri godine za najbolju knjigu poezije, izdatu na srpskom jeziku i jezicima Južnih Slovena ili za životno delo. Odluku o ovogodišnjem dobitniku doneo je stručni žiri u sastavu: pesnik Pero Zubac, pesnik Đorđo Sladoje i docent dr Vladan Bartula.

Negrišorac je istakao da Šantićeva prisnost sa čitaocem i životom ima odliku neprevaziđenosti te da je ogromna čast dobiti takvo priznanje.

- Šantić je pesnik koji nas u raznim razdobljima života ume ozariti. Doživljavamo ga kao deca, a kako rastemo i sazrevamo ulazimo u sve elegije tužnih staračkih pesama koje je izuzetno uspeo sačiniti. Ima tu tematsku širinu koja je moćna i koja je uvek u saglasju sa ljudima koji su pripadnici srpske kulture uz puno razumevanje svih kultura sa kojima je živeo - rekao je laureat.

Potpredsednik Matice srpske i dopisni član SANU prof. dr Jovan Delić naglasio je da malo koji pesnik dolazi na "Šantićeve večeri" sa više prava i razloga od Negrišorca.

- Ako su među dominantnim obeležjima Šantićevog pesništva naglašeni patriotizam i hrišćanski doživljaj sveta, a jesu, onda je teško naći savremenog pesnika koji bi sa više razloga primio Šantićevu nagradu od Ivana Negrišorca - rekao je Delić.

Ovogodišnje 102. izdanje Šantićevih večeri poezije održano je od 4. do 16. oktobra.

Opevao grad

NAKON što je Negrišorcu uručila nagradu, predsednica SPKD "Prosveta" GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović podsetila je da je ovo priznanje ustanovljeno 1968. godine, a da ga već godinama dodeljuju "Gusle" i "Prosvjeta". Ona je naglasila da je Šantić na najlepši mogući način opevao i promovisao svoj grad.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više