"MAGBET" NA JEZIKU SARDINIJE: Predstavom u novosadskom SNP čuvenog dela biće zatvoren "Šekspirov festival"

J. SIMIĆ

11. 10. 2021. u 09:12

AKTUELNA pandemija kao i jedini slobodan termin italijanskog Sardegna teatro, rezultirali su, kako to osnivač i direktor Nikita Milivojević kaže "drugim poluvremenom" osmog izdanja "Šekspir festivala" u Čortanovcima, te će završna predstava "Magbet" italijanskog reditelja Alesandra Sera biti odigrana 16. oktobra u 20 sati pod krovom Srpskog narodnog pozorišta.

Foto N.Karlić

Prvo šekspirijansko "poluvreme" igrano je od 2. do 4. jula u čortanovačkoj Vili "Stanković".

Ansambl predstave "Magbet" od 2017. godine gotovo neprekidno nastupa na svetskim scenama u Parizu, Londonu, Rimu i drugim velikim pozornicama, a u Novi Sad stiže direktno iz Sankt Peterburga.

- Reč je o izuzetnoj, neverovatno maštovitoj i uzbudljivoj predstavi, baš po mom ukusu. Prožeta je drevnim tradicijama Sardinije, a izvodi se na sardinskom jeziku i prema elizabetanskoj tradiciji - rekao je u nedelju u Novom Sadu Milivojević, uz napomenu da će "drugo poluvreme" festa biti praktikovano i ubuduće kada se u selekciji ponovo nađu predstave kojima, poput italijanske verzije "Magbeta," više odgovara zatvorena scena.

O tom festivalskom iskoraku govorila je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, navodeći da je Pokrajinska vlada kao partner "Šekspir festivala" i osnivač SNP, najstarijeg nacionalnog teatra u Srbiji, zadovoljna što će barem jedna predstava festivala, posvećenog stvaralaštvu "labuda sa Ejvona" biti igrana u SNP.

Upravnik SNP dr Zoran Đerić najavio je još intenzivniju saradnju ovog teatra i "Šekspir festivala" što obećava i potpisani sporazum. U to ime za naredni festival biće pripremljena koprodukcija "Magbeta" u izvođenju ansambala SNP i Beogradskoig dramskog pozorišta a u režiji Nikite Milivojevića.

KARNEVAL KAO INSPIRACIJA

REDITELj Alesandro Sera ujedno je osmislio i scenografiju, kostime i svetla za predstavu "Magbet" u kojoj igra isključivo muška glumačka postava. Ideja za predstavu koja mu je donela međunarodnu reputaciju "sevnula" mu je tokom karnevala u režiji Barbađa na Sardiniji gde je on imao "ulogu" karnevalskog fotografa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više