POEZIJA NA PLATNIMA: Daca Marković predstavila nova slikarska dela na izložbi održanoj u Budvi

M. A. K.

11. 10. 2021. u 00:50

SLIKARKA, pesnikinja i prozni pisac, Daca Marković, upravo se izložbom novih radova predstavila u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u budvanskom Starom gradu.

Novosti

Umetnica koja stvara i živi u Beranama i Beogradu, ova dela će uskoro izložiti i u Srbiji, jer ima poziv od nekoliko galerija.

Do sada je Daca Marković nastupala na 40 samostalnih izložbi, i više od 450 kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u Moskvi, Londonu, Trebinju, Rijeci, Gornjem Milanovcu... Rođena u Beranama, likovni odsek Pedagoške akademije završila je u Nikšiću, a Filozofski fakultet, smer istorije umetnosti, u Beogradu. Kod profesora Ivana Tabakovića bila je na studijskom usavršavanju i slikarskoj specijalizaciji. Član je ULUPUDS - a od 1979.

- Da me neko juče pitao šta znam o Daci Mar, rekao bih da je to jedna od čuvenih ljubavi Pabla Pikasa, našeg porekla, koju je on i portretisao, a i sama je slikala i pisala - izjavio je o ovoj umetnici čuveni pesnik Matija Bećković. - A kad sam ovih godina u Beogradu upoznao poetesu i slikarku Dacu Mar, pročitao njene knjige i video njene slike, samo sam se uverio da je tačno ono što sam mislio na neviđeno. Ljubavi Pabla Pikasa se još rađaju, bojama pišu, a rečima slikaju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više