"KOSTI" NAJBOLJE: Dodelom nagrada u Domu Omladine završen 11. FEDIS

J. BANjANIN

07. 10. 2021. u 23:14

SVEČANOM dodelom nagrada Zlatna antena sinoć je, u Domu omladine Beograda, završen 11. međunarodni Festival drama i serija (FEDIS).

Bogdan Diklić, Foto P. Milošević

Najznačajnija lica domaće TV produkcije prošetala su se crvenim tepihom i primila laskave titule stručnog žirija i publike.

Najviše priznanja, ujedno i Zlatnu antenu za najbolju TV seriju, osvojila je drama "Kosti", odnosno producenti RTS i "Bosonoga" iz Banjaluke. Ova serija odnela je i obe nagrade za epizodne uloge, i mušku i žensku, koja se od ove godine zove Zlatna antena "Radmila Savićević". Pripale su Draganu Mićanoviću i Nikolini Friganović u likovima Engleza i Zorice Gajić. Ista serija donela je Saši Petkoviću i Draganu Radetiću nagradu za najbolju fotografiju. Reditelj serije Saša Hajduković rekao je da su ovo drage nagrade za Banjaluku.

Glumac Nenad Jezdić bio je jednako dobar i kao Kašika u "Vikendu sa ćaletom" i kao Baja u "Kamiondžijama d.o.o". To mu je donelo nagradu Zlatna antena "Ljubiša Samardžić" za najbolju glavnu mušku ulogu.

- Setimo se Gordana Mihića koji nam je ostavio tako dragoceno scenarističko delo i pokrenuo priču o dva potpuno suprotna karaktera koja se sretnu u ljubavi, razumevanju i toleranciji. Kako su one generacije, koje su stvarale neposredno u toku njegovog pisanja bile inspirisane, tako je i ova naša generacija, a siguran sam da će i potonje u njegovom delu naći novu priču i smisao. Želim da poverim da su obe serije nastajale u dobrom raspoloženju, razumevanju i spremnosti da se žrtvujemo jedni za druge. Ovo je logičan i lep epilog saradnje i hvala vam što ste mi omogućili da ovo osećam - rekao je Jezdić.

Nenad Jezdić, Foto P. Milošević

Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Mirjana Karanović, a Zlatnu antenu "Milena Dravić" dobila je za rolu Mirjane Marković u "Porodici". Glumica se javila video-porukom iz Švedske i naglasila da je srećna i uzbuđena zbog nagrade, kao i da joj je uloga Mirjane Marković verovatno najteža u životu jer je prvi put igrala biografsku rolu, odnosno osobu koja je postojala i koju su mnogi poznavali.

Milica Milša i Vladan Savić, Foto P. Milošević

Čitaoci našeg lista odlučili su da Zlatna antena za najbolji glumački par ove godine pripadne Milici Milši i Vladanu Saviću, koji su osvojili neverovatnih 84 odsto, odnosno 47.229 glasova. Čast da se "okiti" zvučnim epitetom najgledanije pripala je seriji "Tajne vinove loze", dok je hrvatska drama "Novine" bila najpopularnija serija iz regiona.

Glumačko otkrovenje godine je Nedim Nezirović ("Klan"), najbolja rediteljka je Jelena Stolica ("Dvanaest reči"), a najbolji scenario potpisala je grupa autora za seriju "Mama i tata se igraju rata". Nagrađeni su i kostimografkinja Momirka Bailović ("Dvanaest reči"), montažerka Vanja Kovačević ("Porodica"), kao i kompozitor Zoran Simjanović, posthumno, za muziku u "Tajnama vinove loze".

ČAST I POŠTENjE

PRIZNANjE Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji dodeljena je glumcu Bogdanu Dikliću, koji je istakao da se raduje što je dobio prestižnu nagradu i da je sa sobom poveo sve ljude sa kojma je radio, od režisera do klapera:

Bogdan Diklić, Foto P. Milošević

- Oni su sa mnom, ali su mene poturili da primim ovo meni drago priznanje u ime svih njih i u svoje lično ime. Pozdravljam i sve koji su otišli negde drugde, koji više nisu sa nama na ovoj planeti. I njima sam zahvalan jer sam od njih dosta naučio. Da li je dovoljno, ne znam. Hvala svima koji misle da sam ovo zaslužio. Hvala i onima koji to ne misle, oni me stimulišu, pa ću ja da se popravim. Bože zdravlja. Hvala svima koji su mi omogućili da se u ovom trenutku duboko lično i pomalo skriveno osećam časno i pošteno.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više