LAUREATI PRESTIŽNE NAGRADE ZLATNA ANTENA NA 11. FEDISU: Drama "Kosti" najbolja, a "Tajne vinove loze" najgledanije

Jl. B.

07. 10. 2021. u 19:43

ŽESTOKA borba za nagrade Zlatna antena okončana je danas, u završnici 11. međunarodnog Festivala drama i serija (FEDIS).

Foto: P. Milošević

Od 33 premijerno prikazane serije u Srbiji u TV sezoni 2020/2021, selektor manifestacije, naš poznati dramaturg, reditelj i filmolog, Božidar Zečević izabrao je 13 koje su se nadmetale za laskavu titulu u 12 kategorija. Stručni žiri, kojim je predsedavala glumica Vesna Stanojević, ove godine imao je čak 12 članova.

Priznanje Zlatna antena za najbolju TV seriju pripalo je ostvarenju "Kosti", odnosno, producentima RTS i "Bosonoga" iz Banjaluke. Čast da se "okiti" zvučnim epitetom najgledanije pripala je seriji "Tajne vinove loze", u produkciji kuća "Metro" i "Telekom Srbija".

Glumac Nenad Jezdić bio je po oceni žirija jednako dobar i kao Kašika u "Vikendu sa ćaletom" i kao Baja u "Kamiondžijama d.o.o". To mu je donelo nagradu Zlatna antena "Ljubiša Samardžić" za najbolju glavnu mušku ulogu. Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Mirjana Karanović, a Zlatnu antenu "Milena Dravić" dobila je za rolu Mirjane Marković u "Porodici".

Serija "Kosti" odnela je i obe nagrade za epizodne uloge. Najboljom je proglašena igra Dragana Mićanovića i Nikoline Friganović. Žensko priznanje od ove godine nosi naziv Zlatna antena "Radmila Savićević". Ista serija donela je Saši Petkoviću i Draganu Radetiću nagradu za najbolju fotografiju. Glumačko otkrovenje godine je Nedim Nezirović ("Klan"), najbolja rediteljka je Jelena Stolica ("Dvanaest reči"), a najbolji scenario potpisala je grupa autora za seriju "Mama i tata se igraju rata". Nagrađeni su i kostimografkinja Momirka Bailović ("Dvanaest reči"), montažerka Vanja Kovačević ("Porodica"), kao i posthumno kompozitor Zoran Simjanović za muziku u "Tajnama vinove loze". Hrvatska drama "Novine" je najpopularnija serija iz regiona, a "Zlatna antena" za sveukupan doprinos TV produkciji dodeljena je glumcu Bogdanu Dikliću. Čitaoci našeg lista odlučili su da "Zlatna antena" za najbolji glumački par ove godine pripadne Milici Milši i Vladanu Saviću, koji su osvojili neverovatnih 84 odsto, odnosno 47.229 glasova.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NAGRAĐENI U VENECIJI I BEOGRADU: Sa akterima filma "Oaza", štićenicima doma "Sremčica"

Pogledajte više