POLJUPCI NAD KNEZ MIHAILOVOM: Performans profesorke Vesne Knežević ispred Galerije Fakulteta likovnih umetnosti

M. KRALj

30. 09. 2021. u 09:43

SA terase zgrade Fakulteta likovnih umetnosti, na uglu Knez Mihailove i Rajićeve, niz ulicu se u sredu u podne, poput jedra, zavijorila slika na celofanu, duga 40 metara, na kojoj je profesorka Vesna Knežević predstavila prepoznatljiv motiv mnogih svojih dela - poljupce, kao susrete najlepše na svetu.

Rad Vesne Knežević

Performans "Zrak" deo je postavke "Sklop(ka)" u Galeriji FLU, na kojoj su radove izložili njeni studenti. Reč je o prvom iz serije zajedničkih nastupa onih koji daju i onih koji primaju znanje o umetnosti. Bilo je predviđeno da se dela profesorke nađu u izlozima, ali ih je ona, ipak, prepustila svojoj klasi i izašla na - ulicu.

- I ovom instalacijom, kojom se nastavlja ciklus "Poljupci su večni", pokušavam da skrenem pažnju na važnost kontakta, ljubavi, empatije, komunikativnosti same umetnosti, pa sam ga zato i izvela na ulicu, među ljude, sa kojima na taj način i samo delo komunicira - objašnjava umetnica, čiju sliku, obuzdavajući vetar koji je nosio na sve strane foliju sa "poljupcima" i čak je u jednom trenutku podelio na dva dela, u sredu držali čvrsto njeni studenti, prijatelji, porodica, ali i slučajni prolaznici, zatečeni usred ovog događaja u centralnoj pešačkoj zoni.

Prema rečima umetnice, ovo je i svojevrstan odgovor na zatvaranje i distanciranje, kao posledice pandemije kovida 19, ali i na mnoga druga udaljavanja nametnuta modernim vremenima.

- I pre korone bilo je mnogo drugih ograda, zidova, granica, i ostalih stvari koje su ljude udaljavale jedne od drugih - nastavlja sagovornica. - Zato ovim radom iznosim i svoj stav protiv otuđenosti. Instalacija "Zrak", kao zrak sunca nastoji da se upravo tom svetlosnom brzinom pokrenemo ka čaroliji koju donosi bliskost, zagrljaj i poljubac.

NEBO I RITUAL

VETAR koji je "talasao" sliku, dao joj je u sredu posebano značenje, koje joj donosi i nebo:

- Ideja je da prolaskom ispod rada, njegove slikane površine, koju u neoslikanim delovima dopunjuje nebo, menjamo svoj odnos prema stvarnosti, kao u starovremenskim narodnim ritualima, proglašavamo događaj za našu novu emotivnu situaciju - dodaje autorka.

Pogledajte više