BEOGRADSKE "OBALE" SOFIJE JEČINE: Na festilavu srpske kulture u Istri gost Galerija`73

M.A.K. 28. 09. 2021. u 16:51

BEOGRADSKA Galerija`73 i ove godine biće gost Festivala srpske kulture u Istri, a u okviru koga će se sledećeg vikenda održati "Dani rusko-srpskog prijateljstva".

Galerija 73

Tako će u petak, 1. oktobra, u 20 časova u Galeriji SKUC-a u Puli, svečano biti otvorena samostalna izložba "Druge obale", akademske slikarke Sofije Ječine, koja poslednje tri godine živi i stvara u Beogradu. 
- Koliko znam, Pula je jedan međunarodni grad, a kultura nema granice - ističe umetnica čije je učešće na ovoj smotri plod saradnje Srpskog kulturnog centra u Puli i Galeriji `73. - Kultura je ta koja omogućava ljudima da međusobno komuniciraju uprkos formalnostima. Nije uzalud rečeno da je umetnost meka moć, i ja sam ponosna da budem deo toga 
Regionalno kulturno povezivanje, na smotrama poput ove, je od velkog značaja, smatra Mirela Pudar, direktorka Galerije `73. 
- Ovo je i nastavak naše saradnje sa Sofijom Ječinom, koja je imala izložbu u Galeriji `73 u okviru "Dana ruske kulture", koji su dobar način da se kroz razmenu približe kulture dva naroda. Sličnu saradnju, već treću godinu za redom, naša institucija nastavlja i sa Srpskim kulturnim centrom u Puli.
Na programu istarskih "Dana rusko-srpskog prijateljstva" u subotu u 19 časova, je projekcija dokumentarnog filma o Sofiji Ječini. Autor i producent ovog dela je Miroslav-Bata Petrović, a po završetka projekcije, Sofija Ječina predstaviće svoju knjigu "Beograd u plavom", svojevrsnu monografiju sa njenim slikama i literalnim tekstovima. Pokrovitelj svih programa međunarodne saradnje koje realizuje Galerije `73 je GO Čukarica, u čijem sastavu funkcioniše ova kulturna institucija.

Pogledajte više