NAJBOLJE OD TEATRA: Dodelom priznanja završeno duplo 54/55. izdanje Bitefa

M. N. M.

26. 09. 2021. u 23:18

PREDSTAVE "Opčinio sam te" iz Irana i Belgije i "Cement Beograd" iz Srbije osvojile su Gran pri nagrade "Mira Trailović" na duplom, 54. i 55. izdanju pozorišnog festivala Bitef, koje je završeno pre dve večeri dodelom priznanja najboljima u Dorćol placu.

Ivan Medenica sa nagrađenima / Foto Tanjug

Koreografski komad "Opčinio sam te", u kome je troje plesača pod pretnjom drona kao ravnopravnog lika drame, po sudu međunarodnog žirija, apsolutno je opčinio publiku Bitefa. Autor ovog scenskog dela trupe 2nd to the righ iz Brisela i Teherana, koreograf Ehsan Hemat zahvalio se na nagradi i izrazio zadovoljstvo što je laureat na ovako značajnom međunarodnom pozorišnom festivalu.

Predstavu Beogradskog dramskog pozorišta "Cement Beograd", u režiji gosta iz Slovenije Sebastijana Horvata, po drami Hajnera Milera u adaptaciji Milana Markovića, žiri je okarakterisao kao "snažnu, dinamičnu i uzbudljivu celinu, vrhunsko umetničko delo reditelja i celog tima, koje pripoveda od rejva do groba".

Specijalnom nagradom "Jovan Ćirilov" ovenčane su, takođe, dve predstave: "Farm Fatale" reditelja Filipa Kena, u produkciji Vivarijum Studija iz Pariza i Minhner Kameršpile iz Minhena, kao i zoom projekat "Višnjik u višnjiku" zagrebačke kompanije "De fakto", u režiji Boba Jelčića i po motivima Čehovljeve drame.

Jelčić je osvojio i specijalnu nagradu "Politike" za najbolju režiju, a Glavnu nagradu "Politike" za režiju belgijski reditelj i koreograf Vim Vandekejbus za spektakl "Tragovi" njegove trupe "Ultima vez" iz Brisela, Belgija. "Tragovi" su ovenčani i drugom nagradom publike, a trećom - "Farm Fatale". Publici Bitefa najviše se dopala predstava "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" reditelja Nikole Zavišića u produkcije Bitef teatra.

Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef u svom 54. i 55. izdanju trajao je od 13. do 25. septembra, kada je u raznim prostorima odigrano 12 predstava samo u Glavnom takmičarskom programu. Gostovale su predstave iz Belgije, Irana, Francuske, Čilea, Meksika, Nemačke, Hrvatske.

Pogledajte više