NAGRADA SA IMENOM RADMILE SAVIĆEVIĆ: FEDIS još jednu Zlatnu antenu posvetio glumačkoj legendi

Jl. B.

27. 09. 2021. u 10:56

PRVI put na 11. Festivalu drama i serija (FEDIS) biće dodeljena nagrada Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu koja od ove godine nosi ime po čuvenoj glumici Radmili Savićević.

Radmila Savićević sa Zlatom Numanagić i Žikom Milenkovićem u "Srećnim ljudima" / Foto Arhiva

Posle Zlatne antene "Ljubiša Samardžić" za najbolju mušku glavnu ulogu i Zlatne antene "Milena Dravić" za najbolju žensku glavnu ulogu, još jedna naša legendarna dramska umetnica imaće priznanje sa svojim imenom na predstojećem FEDISU koji se održava od 5. do 7. oktobra u Domu omladine Beograda.

Radmila Savićević je vanserijskim talentom i veličanstvenim, neprolaznim ulogama ostavila neizbrisiv trag u umetničkoj istoriji ovog podneblja. Svojom neposrednošću, duhovitošću, toplinom, dobrotom, energijom i prirodnošću, osvojila je srce čitave nacije i postala jedna od najvoljenijih glumica ikada.

Rođena je kao Radmila Milenković 8. februara 1926. u Kruševcu, gde je i počela glumačku karijeru. Odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, a popularnost je stekla kao gazdarica Savka u "Diplomcima", Violeta u "Kamiondžijama", Vuka Petrović u "Pozorištu u kući", Žarka u "Boljem životu" i kao Riska Golubović u "Srećnim ljudima", za koju je 1994. dobila nagradu "Novosti" - Ona i on, na festivalu u Nišu zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem.

Preminula je pre skoro dve decenije, 8. novembra 2001, ali je ostala simbol srpskog naroda, koji je i danas pamti.

Pogledajte više