PARIZ SVEDOK BRATSTVA SRBA I FRANCUZA: Marija Nestorović o bogatom programu našeg kulturnog centra u francuskoj prestonici

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 09. 2021. u 11:52

PREDSTAVLjANjE Novog Sada kao Kulturne prestonice Evrope, svedočanstva o bratstvu po oružju između Srba i Francuza u Prvom svetskom ratu, naivna umetnost iz Jagodine - samo su neki od događaja predviđenih ove jeseni u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Foto G. Čvorović

- Pripremamo, zaista, bogat program - ističe u razgovoru za "Novosti", v. d. direktora Marija Nestorović. - Imajući u vidu da je rad sa publikom bio prekinut zbog pandemije od marta prošle godine, i da je nastavljen nedavno, u junu, otvaranjem izložbe "Prolaznici" našeg poznatog slikara Milana Cileta Marinkovića, odlučeno je da se deo programa, uz nove sadržaje, realizuje do kraja godine.

Trenutno se na zidovima ovog zdanja prekoputa Bobura, do 20. septembra, nalaze slike Cileta Marinkovića.

- To je, svakako, bio najznačajniji događaj u Kulturnom centru ove godine, nakon zatvaranja zbog pandemije. Izložbu je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, a organizovana je pod pokroviteljstvom i u prisustvu Tamare Vučić, supruge predsednika Srbije Aleksandra Vučića - podseća Nestorovićeva.

Posle Ciletove izložbe, sledi veoma važna postavka koja evocira sećanja na Prvi svetski rat. Izložba "Naša istorija, naša sećanja" je od februara bila postavljena u dvorcu Vensen u Parizu, a sada se seli na zidove našeg centra. Reč je o dvadeset panoa sa fotografijama kojima je ovekovečeno oslobađanje Srbije 1918, a tu su i svedočanstva o porodičnim sećanjima i solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila. Otvara se krajem ovog meseca i podseća na slavni period zajedničke borbe Srba i Francuza.

Sledi, zatim, postavka Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koja će trajati mesec dana, a potom izložba koja će najaviti jedan od najznačajnijih kulturnih događaja sledeće godine, posvećena Novom Sadu, budućoj Evropskoj kulturnoj prestonici.

- Izložbom fotografija biće predstavljen Novi Sad, sa kojim će francuska publika tako moći bolje da se upozna. To će, ujedno, biti i prilika da se vidi na čemu se sve radilo u ovom gradu u proteklom periodu. Postoji mnogo projekata koji su ostvareni isključivo za ovaj važan događaj - kaže v. d. direktora Kulturnog centra.

Postavka se organizuje zajedno sa Ešom i Kaunasom iz Luksemburga i Litvanije, s obzirom na to da su tri grada izabrana za prestonice kulture sledeće godine. Biće predstavljeno tridesetak fotografija sva tri grada, a kustos ovih dana u Kulturnom centru utvrđuje detalje postavke. Trajaće od 23. novembra do 15. decembra.

 

Marija Nestorović / Foto G. Čvorović

- Imamo izuzetno dobru saradnju s Ambasadom Luksemburga i Kulturnim centrom Litvanije. Oni nemaju izložbene prostore, ništa slično kao što imamo mi u Parizu, tako da je zajedničkim dogovorom postignuto da se izložba organizuje u našem Kulturnom centru. Izložbu realizujemo u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacijom "Novi Sad" - ističe Nestorovićeva.

Paralelno, na programu su još jedna izložba do kraja godine, dve predstave, koncerti... Sledi i tradicionalno učestvovovanje u događajima koje organizuje FICEP, udruženje 55 stranih kulturnih centara u Parizu, u čijem osnivanju je učestvovao i Kulturni centar Srbije. Ovogodišnju manifestaciju "Džezikolors" otvoriće džez muzičar Bojan Zulfikarpašić koncertom 6. novembra.

Nestorovićeva naglašava da je ujedno završen i konkurs za kulturne događaje koji će biti na programu sledeće godine i da je prijavljeno dosta novih projekata.

Marija Nestorović, koja je funkciju v. d. direktora Centra preuzela 1. septembra 2019, kaže da je do marta prošle godine i privremenog zatvaranja zbog pandemije, realizovano više od trideset događaja, koji su bili posvećeni Prvom svetskom ratu, obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, godišnjici rođenja Danila Kiša, godini stripa... Agenda za 2020. takođe je bila izuzetno bogata, ali je zbog pandemije samo deo ponuđen publici.

- Odmah smo odgovorili trendovima, pa je Kulturni centar uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije i podršku Ministarstva spoljnih poslova obezbedio sedam velikih ekrana, koji su nam omogućili da se vrlo brzo prebacimo na emitovanje digitalnog sadržaja kulturnog programa. U trenucima kada su centri ponovo otvoreni za posećivanje, imali smo nekoliko događaja koji su tako prezentovani, jer izlagači nisu mogli da dođu. To je, praktično, bio jedini način.

 

Foto G. Čvorović

To vreme, ističe direktorka, iskorišćeno je i da se Centar renovira.

- Radove na unutrašnjem sređivanju prostorija izveli smo i uz pomoć ljudi iz naše dijaspore. Naročito su nam pomogli Dejan Stevanović i arhitekta Toma Garevski. Zamenjena je rasveta, Centar je potpuno okrečen, napravljena je još jedna pomoćna prostorija, sređen je lapidarijum, tako da spremni dočekujemo novu sezonu.

SARADNjA SA DIJASPOROM

- USPOSTAVILI smo izuzetno dobro saradnju sa dijasporom, na šta sam izuzetno ponosna. Zajedničkim dogovorom, Kulturni centar je ponedeljkom u potpunosti ustupljen dijaspori. Imaju priliku da se tu okupljaju i da uz našu pomoć organizuju kulturni program. Otvaraju se izložbe, organizuju pesničke večeri, druženja. Takođe, imamo izuzetnu saradnju i sa Dopunskom školom na srpskom jeziku, čiji se deo nastave takođe odvija u našim prostorijama. Obeležićemo ovih dana svečano i početak nove školske godine - ističe Marija Nestorović.

Pogledajte više