ZAVRŠEN MEđUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU: Najbolja predstava "Uspavana lepotica" DRAK Teatra iz češkog grada Hradec Kralove

D. B. M. 25. 09. 2021. u 16:17

SVEČANOM ceremonijom zatvaranja i proglašenjem dobitnika nagrada u Dečjem pozorištu Subotica, zatvoren je 28. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica.

Dejan Vuković

Žiri u sastavu Jovan Caran (predsednik), Ljudmila Konstantinova Hense i Sandrin Gratalup, Gran Pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi "Uspavana lepotica" DRAK Teatra iz češkog grada Hradec Kralove. Ova produkcija čuvene bajke nadovezuje se na psihoanalitičko tumačenje američkog psihologa Bruna Bettelheima, koji priču o "Uspavanoj lepotici" identifikuje kao parabolu inicijacije i ženskog odrastanja. Uočava simboliku krvi, odnosno crvene boje, motiv visoke kule sa spiralnim stepeništem i druge psihoanalitičke teme. Predstava posebnu pažnju posvećuje tim motivima, pa je izvođenje privlačno i odrasloj publici, ali je razumljiva i najmlađim gledaocima."Uspavana lepotica" izvedena je poslednjeg festivalskog dana na Sceni "Jadran" Narodnog pozorišta.
Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jakubu Maksimovu, za režiju predstave "Bambi" u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Svili Veličkovoj za scenografiju predstave "Oz" u izvođenju Lutkarskog pozorišta Vaškakaš iz Đera u Mađarskoj.
Lazar Novkov dobitnik je nagrada za najbolju originalnu muziku u predstavi "Bambi", u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac.
Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljeno je Mladenu Bolfeku za kreaciju lutaka u predstavi "Na tragu" u izvođenju Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac iz Hrvatske.
Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeni su: Sigiju Heroldu za ulogu crvenog kralja u predstavi "Tri kralja" u izvođenju nemačkog Pozorišta Gruene Sosse iz Frankfurta; Milošu Milovanoviću za ulogu Bambija u predstavi "Bambi" u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac; Rozliji Gergely za ulogu Dorke u predstavi "Oz" u izvođenju Lutkarskog pozorišta Vaškakaš iz Đera u Mađarskoj; Janu Popelu za ulogu zle vile u predstavi "Uspavana lepotica" u izvođenju DRAK Teatra iz Hradec Kralova u Češkoj; Roni Level Marsland za ulogu Gulija u predstavi "Guli" u izvođenju izraelskog Galilejskog multikulturnog pozorišta.
Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi "Aero" u izvođenju pozorišta Odivo iz Slovačke.
 

Pogledajte više