NEGOVANJE NAŠE KULTURE: Uručene nagrade na literarnom konkursu "Beskrajno plavo kolo"

D. Bt.

24. 09. 2021. u 23:05

NA svečanosti u Srpskoj književnoj zadruzi uručene su nagrade na literarnom konkursu "Beskrajno plavo kolo" koji je raspisala Zadruga za osnovce i srednjoškolce.

BRIGA Bećković i nagrađeni učenici, Foto SKZ

Žiri (Valentina Vukmirović Stefanović, Katarina Pantović i Duško Babić) doneo je odluku po kojoj je prva nagrada za osnovce dodeljena Lani Krstić, druga Marku Srećkoviću, a treća Ini Matović. Prvu nagradu srednjoškolaca dobila je Miona Rabasović, drugu Helana Budimir i Jelena Nenadić, a treću Ivan Košić, Mladen Đurđević i Angelina Cerovina. Za radove o Srpskoj književnoj zadruzi prvu nagradu dobila je Milica Đorđević, drugu Anja Francuz i Saša Spasovski, a treću Teodora Knežević, Andrijana Petrović i Teodora Mitrović.

Goste je pozdravio upravnik SKZ Duško Babić s podsećanjem da je cilj konkursa povratak kultu knjige i negovanje temeljnih vrednosti nacionalne kulture. Nagrade je uručio Matija Bećković, koji je rekao:

- Imamo dve zadruge, jedna je na Pinku a druga je SKZ. To su dva sveta u kome živimo. Tamo nema ćirilice i svi su neobučeni, a ovde u Zadruzi nijedna knjiga nije objavljena na latinici. Ako bi prestali da pišemo na ćirilici nestali bismo mi, ne ćirilica, kojom piše mnogo više ljudi u svetu nego latinicom. A nova tehnologija nije, kako se pretpostavljalo, naudila ćirilici, već ju je podržala i unapredila.

Pogledajte više