DANICA, ĐORĐE I ALEKSANDAR MASNIKOVIĆ, ZAJEDNIČKI IZLAŽU U KRAGUJEVCU: Porodična radionica fantastike

M.A.K. 23. 09. 2021. u 16:36

PORODIČNI rad i originalni dizajn, sa potpisom "Art studio DADA", neke su od glavnih karakteristika nove izložbe u kragujevačkoj galeriji "Artium".

Galerija Artium

Naime, od 1. oktobra, na postavci "Retrofuturizam", svoja dela predstaviće beogradska slikarka Danica Masniković i njeni sinovi Đorđe i Aleksandar.

- Gmizavci, životinje, insekti, ptice... uvek su naglašenih očiju i pokreta - i kao da izlaze iz njima nametnutog okvira. Skakavci, papagaji, kameleoni, nosorozi, sove, petlovi... samo su neki od motiva kojima je Danica Masniković kontinuirano predana, a koje transponuje na specifičan način. Delikatno intervenišući sa organskim i neorganskim materijama, ona stvara dela koja svojim simbolističkim potencijalom nose više od naracije - ističe Maja Živanović, novinar i likovni kritičar

Deo postavke čine i originalni modernistički asamblaži koje stvaraju Aleksandar i Đorđe Masniković od odbačenih predmeta, a za koje Živanovićeva piše, :

- Ti vanvremenski objekti su zadržali svoju patinu, ali u savremenom viđenju imaju novi život. Upotrebljeni predmeti i stari mehanizmi, točkovi, drvo, koža, metali i još mnogo - naizgled nezamislivih sitnica, koje ni ne primećujemo - prenamenjeni su i čine moderne objekte, skulpture i lampe. Fascinacija mašinama ogleda se kroz Aleksandrove konstrukcije i Đorđeve detalje...Svaki od predstavljenih asamblaža, bilo da su u pitanju slike ili objekti, spoj je tradicionalnog i savremenog, često i futurističkog.

Pogledajte više