DERVIŠEVIĆU NAGRADA SA IMENOM NJEGOVOG JUNAKA IZ LEKTIRE: U Sremskim Karlovcima uručenjem završeno 50. Brankovo kolo

J.S.

20. 09. 2021. u 13:39

NA svečanom zatvaranju 50. Brankovog kola, pesničkog festivala koji je trajao od 10. septembra do danas, a satkan je od niza događaja u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, Međunarodna pesnička nagrada „Branko Radičević“ uručena je ovogodišnjem laureatu Huseinu Derviševiću iz Bosne i Hercegovine.

Foto: J.S.

Vidno obradovan, Dervišević je zahvalio domaćinu na tako visokom priznanju u znaku imena Branka Radičevića, koji od ranog detinjstva u Bihaću predstavljao njegovu lektiru. Na nekim od ranijih svojih gostovanja na Brankovom kolu, na Stražilovu i u Karlovačkoj gimnaziji, Dervišević je govorio pesmu posvećenu Branku Radičeviću, što je i sada ponovio.

Predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić predao je laureatu upravo štampanu, novu knjigu pesama Huseina Derviševića „Ponavljanje gradiva“ u izdanju Brankovoga kola i naglasio da Sremski Karlovci i Brankovo kolo imaju moć da, kako su neki raniji laureati već rekli, „proizvede“ pesnike, pa tako i njihove značajne knjige, što je u ovom slučaju izbor iz poezije Huseina Derviševića povodom Međunarodne nagrade „Branko Radičević“.

Dosadašnji dobitnici bili su iz Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Francuske, Rumunije, Švajcarske, Mađarske, Hrvatske, Jermenije, Crne Gore...

Pogledajte više