RETROSPEKTIVA CRTALAČKOG OPUSA: Izložba dela LJubodraga Jankovića u Jagodini (FOTO)

Z. G.

15. 09. 2021. u 19:43

IZLOŽBU crteža renomiranog srpskog umetnika Ljubodraga Jankovića Jaleta, koja je sinoć otvorena u Zavičajnom muzeju u Jagodini, čini 50 crteža izrađenih u različitim tehnikama (olovka, tuš, kreda, ugalj), nastalih od 1965. do 2009. godine.

Foto: M. Brajković, Zavičajni muzej

Ovo je i svojevrsna retrospektiva Jankovićevog crtačkog opusa na kojoj je crtež predstavljen kao likovna tehnika koja je osnova svakog likovnog stvaralaštva.

Izložba će posetioce „odvesti u mitopoetični svet u kome obitavaju moćne figure bliske koliko praistorijskom i antičkom stvaralaštvu, toliko i delima Pikasa i Henrija Mura“, ocenjuje kustos izložbe Jasmina Trajkov, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Jagodina.

- Osim što dela ovog izuzetnog stvaraoca, koji podjednako studiozno i uspešno stvara u domenu crteža, slikarstva, vajarstva i grafike, predstavljaju svu virtuoznost njegovog crtačkog umeća, izložbom lako pratimo i razvoj njegove misli i poreklo inspiracije. Na početku svog opusa Jale stvara asketski mršave, logoraške figure, koje izražavaju mračni duh izgubljene generacije pedesetih, bez detinjstva, iluzija i hleba – ocenjuje za „Novosti“ kustoskinja Trajkova.

Pogledajte više